Araçla yurtdışına çıkmak, hem öyle bir ülke falan da değil, Avrupa’ya doğru yolculuk… Uçak, tren varken neden araba ile gidiyorsun, tehlikelidir oralar diyenler oldu ama biz pek kulak asmayız öyle laflara. Gezgin ruhu bir kere girdi kanıma, artık kimseler durduramaz beni.
Off çok zor, o kadar belge nasıl hazırlanacak, çok karmaşık görünüyor dediğinizi duyar gibiyim… Hiç gözünüz korkmasın, hepsi de çok kolay hazırlanan belgeler. Bir çok kez farklı ülkelerden vize almış birisi olarak, istenilen bu belgeleri hazırlamak hiç de zor gelmedi bana.
Peki bu belgeler neler, araçla yurtdışına çıkmak için yapmak gereken işlemler nasıl yapılıyor ? İşte tüm detayları aşağıdaki yazımda sizlerle paylaştım. Aklınıza takılan sorularınız olursa yorum bırakabilir ya da Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.
Araçla yurtdışına çıkmak için olmazsa olmaz – Yeşil Sigorta !
Yurtdışına araçla çıkış yapabilmek için araca Yeşil Sigorta (Green Card) yapılması zorunlu. Yurt dışında olası yapacağınız bir kazada,sizin aracınızın değil karşı tarafın aracını korumak için yapılan bir sigorta. Benim gibi Turing Ofislerinden Taşıt Ruhsatı ve Türk Trafik Sigortası fotokopisi ile 5 dakikada yaptırabilirsiniz.Dilerseniz herhangi bir yetkili sigorta şirketine ya da Kapıkule, Dereköy, İpsala ve Hamzabeyli sınır kapılarında da bu hizmeti alabilirsiniz. Benden tavsiye sınır kapıları yoğun olduğu için gitmeden yaptırın.
15 günden 1 yıla kadar sigorta yaptırabilirsiniz, süresi değiştiği için fiyatlar da değişiklik gösteriyor. Araçla yurtdışına çıkmak istediğinizde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumun’dan güncel fiyat listesine ulaşabilirsiniz tıklayın fiyat listesi için .
İstanbul Turing Ofisinde çalışanları övmeden geçemeyeceğim şimdiye kadar gördüğüm en güler yüzlü personellerin çalıştığı devlet kuruluşuydu.Öyle kocaman bir ofis ortamı yok,eskiden kalma tarihi bir binada çalışıyorlar yüksek tavanlı.İşlemimi yapan görevli bir kaç adet Avrupa haritası, fosforlu ikaz yeleği verdi ve ardından lütfen bir kahve alıp bahçemizde için deyince, ooo bu ne misafirperverlik dedim…Vaktim yoktu içemedim ama sanki bir otel bahçesindeymiş gibi güzel bir keyif yapılırdı, gözüm kalmadı değil 🙂 Artık başka bir sefere diyerek ayrıldım…
Araç size ait değilse ne yapmalı ?
Araçla yurtdışına çıkmak kolay gibi görünse de ufak detaylara dikkat etmek gerekiyor. Aracın kendi adınıza kayıtlı olması yani ruhsatta görünen kişinin araçta seyahat ediyor olması önemli bir nokta. Sınır geçişinde pasaport kontrolü yapılırken ruhsatın da kontrolü gerçekleştiriliyor.Eğer aracın sahibi ile seyahat etmiyorsanız yani araç sizin üzerinize kayıtlı değilse, araç sahibinin sizin adınıza vekalet vermiş olması gerekiyor.Şirket aracı ile çıkış yapıyorsanız aman bu konuyu es geçmeyin.
Yurtdışı için ek kasko yaptırmak hayat kurtarır !
Aracınızın yurt dışında kazaya karışması durumunda,uluslararası sigorta kendi aracınızda oluşan herhangi bir hasarı kapsamadığı için, mevcut kasko poliçenize ek olarak yurt dışında bulunacağınız süreyi kapsayan ayrı bir sigorta yaptırmalısınız. Zorunlu değil ama bence mutlaka yaptırın 😉
Peki ehliyetimiz şartlara uygun mu ?
Uluslararası standartlara uygun çipli ehliyete sahip olmanız gerekiyor.Eğer eski tip ehliyetiniz varsa emniyet müdürlüğünden randevu alıp gerekli belgeleri teslim ettikten yaklaşık 1 hafta sonra yeni ehliyetiniz elinize geçiyor.
Hepsi bu kadar artık araçla yurtdışına çıkmak, Avrupa’da gönül rahatlığı ile dolaşmaya hazırsınız. Sırt çantası ile seyahat yapmaya alışkın biri olarak, bu kez araç ile yolculuk bana fazlasıyla konforlu geldi diyebilirim. Bu arada hep ehliyetten, sigortadan bahsettik aman unutmayın Avrupa’ya geçebilmek için Schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor. Schengen vizesi nasıl alınır yazım için tıklayın tık tık . Maceralarıma ortak olmak için Instagram ve Facebook üzerinden takibe bekliyorum.
Gülümseyin Hayata 😉