Bükreş Gezilecek Yerler Şehri Adım Adım Keşfet

Caddenin üzerinde, gösterişli parlamento binası önünde elini yukarya kaldırıp poz veren GezginStar'ın görüntüsü.

Bükreş gezilecek yerler listesini özenle hazırladım sizler için. Benim Bükreş ile tanışma hikayem 2019 senesini yurt dışında karşılama isteğimden dolayı oldu. Tatil Sepeti’nden tur satın alarak geldiğimiz şehri detaylıca gezdik.

Konaklama, ulaşım, yeme içme, eğlence hayatı hakkında tüm merak ettiklerinizi Bükreş Gezi Rehberi yazımda bulabilirsiniz.

Şehri Gezmeden Bilinmesi Gerekenler

400 senelik Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında kalan Bükreş, Rusya, Almanya tarafından işgal edilmiş. II. Dünya Savaşı boyunca şehir çok fazla hasar almış. Savaş sonrasında Bükreş, Rus komünist işgali ile doğu bloku yaşamına dahil olur. Romanya eski cumhurbaşkanı komünist lider Nikolay Çavuşesku şehrin tarihi dokusunu yerle bir etmiş. 1989 halk tarafından çıkan ayaklanma ve ardından da askeri bir darbenin gerçekleşmesi ile Çavuşesku görevinden alınıp, meydanda kurşuna dizilerek hayatına son veriliyor.

1965 – 1989 Çavuşesku görev süresince neler yapmış ;

  • Varşova Paktı ( Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması ) üyeliğine son vermiş.
  • Ülkenin adı Romanya Halk Cumhuriyeti iken Romanya Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirmiş.
  • Şehirdeki yapıların daha çok kilise ve tarihi binların yıkılarak ve yerine kendisinin beğeneceği, ondan bir iz kalacak şekilde projeler yaptırmış.
  • Doğum kontrolünü yasaklamış ve ülke nüfusunun artışını sağlamış.
  • Kürtajı yasaklamış ve binlerce kadının ve çocuğun ölümüne sebep olmuş.
  • Romanya’nın gücünü dışarıya göstermek için tarım ürünlerini ihraç etmiş. Yani halkı kalitesiz ürünlerle beslemiş.
  • Haber yayınlarında ülkenin bolluk ve refah içinde yaşadığına dair asılsız yayınlar yaptırmış.
  • Gazeteci, sanatçı, akademisyen gibi kendi tarafından olmayan kişileri hapse attırmış.
  • Her ne kadar bitişini göremesede, Pentagon Parlamento Binası’ndan sonra Dünyadaki 2. Büyük Parlamento Binası olan Casa Popurului inşa ettirmiş.

Şimdi bunları neden anlattın demeyin. Şehri gezerken Çavuşesku’nun kim olduğunu, insanların hiç sevmedikleri, adını bile duymak istemedikleri bir lider ile senelerce nasıl sefalet içinde yaşadığını bilin istedim.

Bükreş’in tarihi dokusunu yerle bir edildiği için hafta sonu 2 günlük bir gezi ile şehri ziyaret edebilirsiniz. Eeee tarihi dokusu bu kadar zayıfsa neden “Doğu’nun Paris’i ” deniliyor derseniz caddelerinin, sokaklarının ve bazı binlarının Paris kadar gösterişli olmasından kaynaklanıyor. Bu kadar bilgi aktardıktan sonra haydi Bükreş gezi rehberi ile Bükreş gezilecek yerler nerelermiş onları konuşalım.

Bükreş Gezilecek Yerler

Bükreş Parlamento Sarayı

Sarayın inşa edilebilmesi için, eski şehrin bulunduğu bölgede yer alan binaların neredeyse tamamı yıkılmış. İnşaatın yapımına 1983 yılında başlanmış ve 1997 yılında tamamlanabilmiş. Çavuşesku ben bir gün bu diyardan gidersem arkamda büyük bir iz bırakacağım mantığıyla öyle bir saray inşa edilmesini istemiş ki bu yapı dünyadaki ikinci büyük parlamento sarayı. Guinness Rekorlar Kitabına da dünyanın en büyük sivil yönetim binası olma özelliğinden dolayı girmeyi başarmış. Çavuşesku 1989 yılında idam edildiği için ne yazık ki hayallerindeki sarayına kavuşamamış. Bükreş Parlamento Sarayı Çavuşesku dönemini hatrlattığı için halk tarafından sevilmiyor. 12 katlı, 1.100 odası bulunan saray yapımında 3.500 ton kristal, 1.000.000 m3 mermer kullanılmış. Sarayı gezebiliyorsunuz. Girişi ücretli.

Krem reng taşlardan yapılmış, kocaman camları olan olduka gösterişli parlemento binasının görüntüsü.

Bükreş Parlamento Sarayı

Lipscani / Eski Şehir

Bükreş gezilecek yerler listesinin ikinci sırasında Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla, Orta Çağ döneminden kalan Lipscani bölgesi var. Burası İstiklal Caddesi’ni andırıyor biraz. Şehir merkezinde yer alan bölge gündüzleri de akşamları da oldukça hareketli. Kafelerin, restoranların, sanat galerilerinin, hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı sokaklarda mutlaka gezintiye çıkın. Akşam eğlenelim dersenz kesinlikle eski şehre yolunuzu düşürün.

Trafiğe kapalı bir cadde üzerinde insanların oluşturduğu kalabalık ve menkanların tabela ışıklarının yer aldığı görüntü.

Lipscani / Eski Şehir

Herastrau Park / Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi

Rumen kültürünü yakından tanımak için bu parkta yer alan müzeyi gezebilirsiniz.17 – 19. yüzyıllarda insanların yaşamış oldukları bu bölge bir açık hava müzesi olarak kullanılıyor. Evlerin içine girebilir, kiliseyi görebilir ve parkın içinde yürüyüşe çıkabilirsiniz. Park içindeki mavi evi de mutlaka görün.

Stavropoleos Manastırı

1724 yılında inşa edilen, şehirdeki en önemli yapılardan birisi. Lipscani bölgesinde yer alan manastır Rönesans, Bizans, Osmanlı ve Barok tarzlarının bir karışımı olan Romen Brâncovenesc stilinde inşa edilmiş. El boyaması freskler manastırın en dikkat çekici görsellerini oluşturuyor.

Ahşap banklar, bir yılbaşı ağacı ve loş bir ışık ile dekore edilmiş kilisenin iç görüntüsü.

Bükreş Gezilecek Yerler

Zafer Takı ( Arcul de Triumf )

1922 yılında ilk olarak ahşaptan inşa edilmiş ve 1935 yılında ise beton olarak yenilenmiş. Neredeyse birebir olarak Paris’te yer alan Zafer Takı’nın (Arc De Triomphe) birebir kopyası. Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybedenlerin anısına yapılmış.

Kretzulescu Kilisesi /Biserica Cretulescu

Devrim Meydanı’nda yer alıyor ve Ortodoks kilisesi. 1940 yılında yaşanan depremde hasar görmüş. Çavuşesku döneminde yıkılmak istenmiş fakat bir kaç saygın mimar tarafından yıkılmaktan kurtarılmış. Dış görünüşü oldukça etkileyici.

Kırmızı tuğladan inşa edilmiş, iki kubbeli kilisenin dışarıdan görüntüsü.

Kretzulescu Kilisesi

Devrim Meydanı ( Plata Devoluiei )

Şehirdeki belki de en önemli meydanlardan birisi de burası ve Bükreş gezilecek yerler listesinin de olmazsa olmaz noktalarından biri. Çavuşesku’nun sergilemiş olduğu politikalara karşı gelen halk bu meydanda gösteriler düzenlemiş. Meydana geldiğinizde Özgürlük Anıtı göreceksiniz. Meydana yakın konumda at üzerindeki I. Carol heykeli, kütüphane ve Romanya Ulusal Sanat Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Meydanda, beyaz renkte gökyüzüne doğru uzanan ucu sivri, oldukça sade tasarlanmış heykelin Bükreş gezilecek yerler yazısındaki görüntüsü.

Devrim Meydanı

Romanya Ulusal Sanat Müzesi

Şehre geldiğinizde belki de ilk uğramanız gereken nokta burası. Ülke hakkında geçmişten günümüze kadar tüm detayları öğrenebileceğiniz bir müze burası. Müze içerisinde saraya ait eşyalar, fotoğraflar sergileniyor. Konum olarak Devrim Meydanı’nda bulunuyor.

Üç katlı, tarihi müze binası ve bahçesinin yer aldığı görüntü.

Romanya Ulusal Sanat Müzesi

Cişmigiu Parkı

Bükreş halkının ve şehre gelen turistlerin gezmek için tercih ettikleri bir park burası. İçerisinde yapay bir göl ve restoran bulunuyor. Bizim gibi kış sevsiminde gittiyseniz restoranda oturup etrafı seyredebilir, yaz ya da bahar döneminde gittiyseniz gölde su bisiklet kiralayarak tur atabilirsiniz.

Göl kenarında kurumuş bir ağaç önünde poz veren GezginStar'ın görüntüsü.

Cişmigiu Parkı

Macca-Vilacrosse Passage

Bükreş’teki ilk Borsa evine ev sahipliği yapan bu bina daha sonra Paris’teki pasajlardan esinlenilerek yenilenmiş. Günümüzde restorani kafe, pub, bistro gibi mekanların açılmasıyla farklı bir hava kazanmış.

Kemerli oldukça yüksek bir kapıdan dışarıya, aydınlığa doğru çekilmiş bir görüntü.

Macca-Vilacrosse Passage

Carol I Üniversite Kütüphanesi

Devrim Meydanı’na geldiğinizde ziyaret edebileceğiniz bir diğer yapı ise kütüphane. İlk defa kapılarını 1895 yılında açmış. Bir takım talihsizler yaşamış yangın gibi ve 2001 yılında yapılan tadilatların ardından kapılarını tekrar ziyaretçilerine açmış. Binanın girişinde at üzerinde Carol I heykelini görebilirsiniz.

İki katlı krem renginde, siyah kubbeli çatısı ile cadde üzerinden çekilmiş kütüphanenin görüntüsü.

Carol I Üniversite Kütüphanesi

Atatürk Anıtı

Odeon Tiyotrosu’nun bulunduğu meydana Atatürk büstü bulunuyor ve üzerinde “Yurtta barış, dünyada barış”  hem Romence hemde Türkçe olarak yazılmış. Devrim Meydanı’na geldiğinizde burayada uğrayabilirsiniz.

Atatürk heykelinin sağında ve solunda poz veren biri kadın diğeri erkek iki gencin görüntüsü.

Atatürk Anıtı

Cec Sarayı / Palatul Cec

İçini gezemediğiniz, sadece dış görüntüsüyle bile insanı etkilemeyi başaran bu bina bir bankanın genel merkezi olarak kullanılmış. Ulusal Tarih Müzesi’nin karşısında yer alıyor.

Bükreş gezilecek yerler yazım hakkında sorularınız varsa yorum bırakabilir ya da sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Maceralarıma ortak olmak için instagram & facebook takibe bekliyorum. Gülümseyin Hayata 😉

2 Comments

  • Yanıtla Mart 21, 2020

    Ferhat

    Sevgili Gökşen, harikasınız vallah. Covid-19’un “evlerden dışarı çıkmamayı zorunlu kıldığı şu günlerde” senin bloğun ile geziyoruz resmen ^_^

    • Yanıtla Nisan 15, 2020

      GKSN

      Ne güzel böyle sözler duymak, keyifli okumalar 🙂 Youtube hesabıma da göz atabilirsiniz 😉

Leave a Reply