Lviv Gezi Rehberi Ucuza Gezmek İsteyenlerin Gözde Şehri

Kırmızı renkteki tramvay önünde, poz verip gülümseyen GezginStar'ın görüntüsü

Lviv gezi rehberi yazım ile vizesiz seyahat edip, uygun fiyatları yemekler yiyip, konsept barlarda eğlenip ve tarihin derinliklerine inerek şehri meraklı bakışlar altında gezeceğiniz tadının damağınızda kalacağı evet abartmıyorum muhteşem bir tatil sizleri bekliyor.

Peki ben Lviv seyahat planımı nasıl oluşturdum ve Lviv şehrine gelmeye nasıl karar verdim ondan bahsedip sonrasında da tüm çıplaklığıyla merak ettiğiniz detayları anlatacağım sizlere.

Ukrayna gezisi yapmak hep aklımın bir köşesinde duruyordu ve Ukrayna Hava Yolları‘nın yapmış olduğu kampanya ile Nisan ayından Aralık ayı için aldığım İstanbul Kiev Kiev İstanbul uçak bileti ile her şey başladı. Ukrayna Hava Yolları’na ait detayları yazımın ulaşım bölümünde bulabilirsiniz. Aralık ayı mı ? Off buz gibi olur oaralar dediğinizi duyar gibiyim 🙂 ama benim amacım bir taşla birden fazla kuş vurmaktı. Hem Kiev gezisi hem Lviv gezisi hem de her iki şehirde de kurulan Noel Pazarları ile gerçekleştirilen aktivitelere katılmak ve yılbaşı ruhunu yaşamaktı. Nitekim öyle de oldu. Deli gibi kar yağdı, biz Noel Pazarı gezme sevdasına dışarılarda saatler geçirdik, her yer ışıl ışıl tam da en sevdiğimden 😉

Noel pazarında yerlerin kaarla kaplı olduğu bir akşamda, elini duyarıya doğru kaldırıp gülümseyerek poz veren GezginStarı'n görüntüsü.

Lviv Noel Pazarı

Lviv turu gezisinden deneylimlerimi aktarmak ve Lviv’de yılbaşı kutlanır mı ? sorunuza cevap vermek üzere başlıyorum şehri sizlere anlatmaya. Lviv’e hangi mevsimde gidelir ? derseniz ve benim gibi çılgınlık yapıp kış zamanını seçerseniz hazırlıklı olun içlikler, eldivenler, cep ısıtıcları, şapkalar… Soğuk olmasın derseniz de Mayıs-Eylül arası her yerin yeşile doyduğu, güneşin içinizi ısıttığı zamanları tercih edebilirsiniz.

Kiev Gezi Rehberi  yazımı okumak için klik klik !!!

Lviv Gezi Rehberi Ulaşım

Lviv şehrine İstanbul’dan direkt uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Yaklaşık 1,5 saat süren bir yolcuuk gerçekleştiriyorsunuz. Havalimanın’dan şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi, tren,uber gibi alternatifler mevcut. Detaylı bir yazı okumak isterseniz Lviv Ulaşım yazıma bekliyorum sizi.

Karlarla kaplı tren garında akşam saatlerinde çekilmiş bir görüntü.

Lviv Kiev Yataklı Tren

Lviv’de Konaklama

Şehir öylesine küçük ki her yeri yürüyerek gezebiliyorsunuz. Bu durumda Lviv’de nerede kalınır sorusuna vereceğim cevap tutacağınız evin merkeze çok uzak ya da  yakın olması gibi bir önemi kalmıyor. Ama derseniz ki ben şehrin merkezi sayılan noktalarda kalmak istiyorum o zaman rezervasyon yaparken kendinize Rynok Meydanı ve Svobody Caddesi ‘ni kriter olarak alın. Böylelikle dışarıya her atım attığınızda şehrin kalbinde olacaksınız.

Pencerenin önünde oturup, karla kaplı sokağa doğru bakar kadının çekilmiş görüntüsü.

Lviv Konaklama

Biz konaklama olarak trenden indiğimiz geceyi Lviv Central Jam Hotel‘de geçirdik. Ertesi gün de Airbnb üzerinden kiraladığımız evde konaklama yaptık. Tuttuğumuz daire Lviv Opera Binası’na yürüyerek 5-6 dk’lık bir mesafedeydi. Apartman dairelerinin eski, püskü göründüğüne bakmayın Ukrayna genelinde böyle. Eski evler konaklamak benim daha çok hoşuma gidiyor. Yüksek tavanlar, geniş camlar ahşap kaplamalar…

3 gece konaklama için 50€ (298TL 2018 kuru) ödeme yapmamız gerekiyordu. İndirim kuponumuz olduğu için 163TL ödeme yaparak 3 gecelik konaklamamızı gerçekleştridik.

Sizde Airbnb üzerinden yapacağınız ilk konaklamanızda 130TL kredi kazanmak isterseniz vereceğim bu link üzerinden rezervasyonunuzu gerçekleştirmelisiniz. Sadece bu link üzerinden rezervasyon yapıp konaklama gerçekleştirdiğinizde kredi kazanabiliyorsunuz.

Lviv’de Nerede Ne Yenir, Ne İçilir ?

Liste uzun, Lviv’de görülmesi gereken konsept mekanlar o kadar çok ki hepsi de biririnden kaliteli. Yani siz sadece şehri gezmeye geldim gibi düşünmeyi aynı zamanda mini bir gurme turu da yaşacaksınız. Masayı donatıp ardında da kuş kadar para ödeyeceğiniz hesaplara hazırıklı olun. Türkiye’de özellikle de İstanbul’da yaşayanlar et restoranına gidip, bir kadeh şarap eşliğinde bir parça et yediğinizde ödeyeceğiniz hesap kişi başı neredeyse 100-150TL arasında oluyor. Hazırlanın açıklıyorum Lviv’de gelecek olan hesap yaklaşık 50TL. Alkol ucuz, et ucuz, yemekler enfes ve restoranların dizaynı gerçekten sizi etkilemeyi başaracak. Mekan sayısı bir hayli olduğu için ayrı bir yazıda anlatmayı tercih ettim.

Restoranın giriş kapısında,Elini yukarıya kaldırıp yılbaşı süsleri önünde sarı renkteki ışıklı objelerle restoranın girişinde poz veren kadının görüntüsü.

Lvivde Yeme İçme

Lviv Gezilecek Yerler

Ukrayna, yaşanan savaşlar sonrasında farklı kültürlerin egemenliğine girmiş. Bu kültürlerin ülkenin tarihi dokusunun şekillenmesinde büyük önemi var. Lviv ülkenin kültür başkenti ve şehre adım attığınız an, buranın adeta bir Avrupa şehri olduğunu düşünüyor insan. Ukraynaca’da Lviv “aslan” demek ve şehrin bir çok noktasından aslan figürlerine rastladığınızda bu nasıl bir aslan sevgisi demeyin 😉 Ayrıca şehir Unesco Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor.

Lviv’de görülmesi gereken yerler birbirine oldukça yakın. Bu durumda GezginStar size der ki şehri adım adım keşfedin. Hangi mevsimde geldiğinizin bir önemi yok bence yeter ki içinizde gezme ruhu olsun. Bizim gibi kış mevsiminde geldiyseniz iPhone gazapına uğramaya hazırlıklı olun. Şarj %20-25 çat telefon kapanıyor. Neden çünkü hava -4/-8 derecelerde. Fotoğraf çekmek için telefonu cebimden çıkardıkça garibim üşüyor ve hooop kendini kapatıyor. Neyse öyle ya da böyle kullandım ve seyahatim boyunca fotoları çekmeme izin verdiği için tekrardan teşekkürler kendisine 🙂

Karla kaplı sokakdai binların arasında, aynada kendilerinin fotoğrafını çeken bir çiftin görüntüsü.

Lviv Sokakları

Şehirde mutlaka görülmesi gereken mekanlar var. Mekan derken öyle sıradan kafe, bar, restoran, müze gelmesin aklınıza. Konsept mekanlardan bahsediyorum, hepsinde de bir aktivite söz konusu. Bu mekanlara dair Lviv’de konsept mekanlar detaylı bir yazımdan ulaşabilirsiniz.

Bu kadar lak lak yeterli bence de artık şehri keşfetmenin vakti geldi.

Rynok Meydanı ( Rynok Square )

Şehrin kalbine hoş geldiniz. Nereden gezmeye başlayalım şehri derseniz cevabı Rynok Meydanı. Çünkü şehirdeki hayat burada akıyor, görülmesi gereken tarihi yerler ve konsept dükkanlar burada yer alıyor. Birbirine yapışık pastel renkteki evler, Lviv Latin Katedrali ve belediye binası (Lviv City Hall) burada mutlaka uğramanız gereken adreslerin başında geliyor.

Ahşap yılbaşı kulübeleri, yürüyen insanların yer aldığı Lviv gezi rehberi yazısından bir görüntü.

Rynok Meydanı

Bizim geldiğimiz dönem yılbaşı zamanına yakın olduğu şehrin merkezi olan Rynok Meydanı’na ahşap kulübeler ile Noel pazarı kurulmuş ve her yer ışıl ışıl süslenmişti.

Meydanda kollarını yana açıp, arkasında yer alan pastel renklerdeki evlerle beraber poz verenekadın görüntüsü.

Rynok Meydanı

Belediye Binası ve Çan Kulesi ( Lviv City Hall  )

Belediye binasında ne işimiz var demeyin buradaki amaç binanın çan kulesine çıkmanız ve Lviv tarihi evlerine doğru şehrin manzarasını izleyip, anı için bir fotoğraf çektirmeniz. Bu anıya sahip olabilmeniz için yaklaşık 400 basamaklı, çık çık bitmeyen ama sonunda karşılaştığınız manzaraya değer dediğiniz bir tırmanış sizleri bekliyor. Bizim üzerimizde oldukça kalın kıyafetler vardı veee off sıcakladım diye diye tüm basamakları çıktım. Bence burayı sakın ama sakın es geçmeyin Lviv gezi rehberi listenizin ilk sırasına yazın. Belediye binasına giriş ücretsiz fakat kuşbakışı şehri izlemek isterseniz 30 Grivna ödemelisiniz. (2018 Aralık)

Binanın terasındaki çiftin gülümseyip, şehre doğru kuşbakışı çekilmiş görüntüleri.

Lviv City Hall

Lviv Latin Katedrali ( Lviv Latin Cathedral )

Rynok Meydanı’na oldukça yakın konumda olan katedral gotik tarzda inşa edilmiş Lviv’in en eski ve en etkileyici kiliselerinden biri. Giriş ücretsiz.

Katedralde anne ve çocukların diz çökip dua ederken çekilmiş görüntüleri.

Lviv Latin Katedrali

Boim Şapeli ( Lviv The Chapel Of The Boim Family )

Lviv Latin Katedrali’ni gezmeye geldiğinizde Boim Şapeli‘ni de hemen tanıyacaksanız. Simsiyah rengi ve üzerindeki kabartmalı işçilikle bu yapının gözden kaçması imkansız. Aslen Macar olan ve Lviv’de tüccarlık yaparken zengin olup, belediye başkanı olarak görev yapmış. Şehre yaptırdığı bu şapele de ismini vermiş. Şaphelin tepesinde eşi benzeri olmayan bir heykel bulunuyor. İçerisine girip gezerseniz aileye ait fotoğrafı görebilirsiniz. Şapel sadece yaz aylarında açık oluyormuş. Maalesef ben gezemedim…

Siyah ve krem rengi iki bina, yürüyen insanların yer aldığı şehirden bir sokak görüntüsü.

Boim Şapeli

Herkesin merakla bulmaya çalıştığı, önünde pozlar çekindiği öpüşen çift tabelası da Boim Şapeli’nin hemen yanında bulunuyor.

Karlı çam ağaçları önünde, gülümseyip poz veren GezginStar'ın görüntüsü.

Öpüşen Çift Tabelası Lviv

İtalyan Avlusu ( İtalian Courtyard )

Bulmasının pek de kolay olmadığı önünden bir kaç geçip bulamadığım İtalyan Avlusu Rynok Meydanı’daki 6 numaralı binada yer alıyor. Ya da şöyle anlatıyım şehrin konspet kahve dükkanı olan Lviv Coffee Manufacture’ın hemen yanındaki kapı ile İtalyan Avlusu’na giriş yapabilirsiniz. Avluya giriş ücreti 10 Grivna.

İtalyan bir mimarın eseri olan yapı Rönesans Dönemin’de Kornyakt Sarayı olarak inşa edilmiş. Kış döneminde gittiğimiz için binanın avlusu bomboştu. Yaz döneminde binanın avlusuna kafe açılıyormuş. Yani ambiansı yaşamak isterseniz ve yaz döneminde geldiyseniz bir kahve molası verebilirsiniz. Bu arada instagram için güzel fotolar çekinebilirsiniz.

Üç katlı kemerli balkon kirişleri olan bir binanın avlusunda poz veren bir kadın görüntüsü.

İtalyan Avlusu

Siyah Ev ( Black Mansion )

İtalyan Avlusu sırasında 4 numaralı bina burası. Siyah renkte olduğu için göden kaçırmanız mümkün değil. Bina inşası sırasında kullanılan taşların siyah renk olmasından kaynaklanıyormuş demek isterdim ama tabi ki öyle değil 🙂 Kullanılan taşların zamanla renginin siyaha dönmesinden kaynaklanıyor. Binanın içerisinde Lviv Tarih Müzesi var. Tarih ve müze gezmeyi severlerdenseniz bir göz atın.

Ermeni Sokağı ( Virmens’ka Street )

Farklı kültürlerin bir arada yaşadığının bir kanıtı olan bu sokağı Lviv’e geldiğinizde kaçırmamalısınız. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Ermeni tüccarların şehre gelmesi ve bu sokağa yeleşmeleriyle her şey başlamış. Renkli evleri ve mistik havası ile sizi tarihin derinliklerine yolculuğa çıkaracak. Bir kafede oturup etrafı, insanları bu sokakta akan hayatı şöyle bir inceleyin.

İki tane köpek ile karla kaplı sokakta yürüyerek ilerleyen insanların yer aldığı görüntü.

Ermeni Sokağı

Sanat sevelerdenseniz bu sokakta yer alan Green Sofa Gallery ve Dzyga Art Gallery uğrayıp her ay değişen sergilerden birini gezebilirsiniz. Ben Aralık ayında Lviv’de bulunduğum için yılbaşı sergisi vardı. Artık sizin şansınıza da ne çıkarsa. Sergi dışında hediyelik eşyalarda satılıyor belki sevdiklerinize belki de kendinize bir anı olarak bir şeyler alabilirsiniz. İyi gezmeler 😉

Ermeni Katedrali ( Armenian Cathedral of Lviv )

Ermeni sokağında yer alan katedral Rus, Ermeni ve Gotik mimariler kullanılarak inşa edilmiş. Virmens’ka sokağını gezmeye gittiğinizde buraya da yolunuzu düşürün.

Kırmızı tuğlalı katedralin giriş kapısında yer alan çarmıha gerilmiş İsa heykelinin yer aldığı görüntü.

Ermeni Katedrali

Eczane Müzesi (Pharmacy Museum)

Şehrin en eski eczanesi burası. Hala eczane olarak kullanılıyor, arka tarafında ise müze olarak ayrılmış bir bölüm bulunuyor. Diyorum ya bu şehir konspet dükkanlar üzerine kurulmuş eczanin bile müzesini yapmışlar. Benim ilgimi çekmediği için girmedim sadece kapısından bakıp bir foto aldım 🙂 Girişi ücreti 20 Grivna.

Eczanenin vtrinindeki beyaz renkte bir kadın heykeli ve içeride çalışanların yer aldığı bir görüntü.

Eczane Müzesi

Lviv Kayıp Oyuncak Bahçesi (Yard Of Lost Toys)

Apartmanların arasındaki bir bahçede, kayıp oyuncakların sergilendiği ve kendiliğinden müzeye dönüşen oldukça ilginç bir yer burası. Biz High Castle gezip dönüşte buraya uğrayalım diye rotamızı çizmiştik. Gezilerimizde harita olarak HERE WeGo çevrim dışı haritasını indirip onu kullanıyoruz. Neyse haritada Yard Of Lost Toys işaretledik ama gelin bi de bize sorun apartmanların etrafında iki tur attık şurası mı burası mı derken bulduk. Hava zaten karlı bir de oyuncakların üzeri karla kaplanınca bulması biraz daha güç oldu. GezginStar hiiiç böyle durumlara takılmaz ve anın tadını çıkar 😉

Bir apartmanın karla kaplı bahçesi, karla kaplı oyuncak bir ayının yer aldığı görüntü.

Lviv Kayıp Oyuncak Bahçesi

Böyle bir bahçeyi neden yapmışlar ki ? dediğinizi duyar gibiyim. Her şey bir çocuğun bahçede unuttuğu iki oyuncak ile başlamış. Oyuncakları bulan birisi gelip almaları için onları bu bahçede görülebilecek bir noktaya bırakmış. Oyuncakları geri gelip alan kimse olmamış ve olmadığı gibi yerine yenileri eklenerek böyle bir bahçe sergisi haline dönüşmüş. Oyuncakları gördükçe insan aaa evet bundan benimde vardı, ya da bu korkutucu şeyi niye buraya koymuşlar gibi gibi garip soruları canlanıyor kafanızda. Gidin, görün ve o tuhaf ruh halini sizlerde yaşayın.

Birbirinden farklı oyuncakların önünde ellerini iki yana açıp, gülümseyerek poz veren bir kadın görüntüsü.

Lviv Kayıp Oyuncak Bahçesi

High Castle

Belediye binasındaki çan kulesinden sonra şehri tepeden görebileceğiniz bir nokta daha. 1200’lü dönemlerde şehri koruma amacıyla yapılmış ama şimdilerde kaleden eser kalmamış. Olurda buraya çıkmaya karar verirseniz uzun bir yürüyüş sizi bekliyor. Biz zorlu hava koşullarında kar altında çıktıysak sizler ooo bir çırpıda hop diye çıkıverirsiniz 🙂

Park içerisindeki karla kaplı merdivenlerin ve kurumuş ağaçların yer aldığı görüntü.

High Castle

 

Karla kaplı ağaçların yer aldığı bir parkta, gülümseyip poz veren çiftin mutlu görüntüsü.

High Castle

Lviv Opera Binası

Sırada şehrin en değerli yapılarıdan bir var. Neo-Rönesans mimariye sahip olan Lviv Opera Binası Avrupa’daki opera binaları kadar gösterişli ve ihtişamlı. Viyana Opera Binası ‘nın ününü duymayan yoktur sanırım. Bizzat orayı da görmüş biri olarak Lviv Opera Binası ‘nın Viyana’daki Opera Binası’ndan aşağı kalır yani yok. Zaten Avrupa’daki en güzel opera binaları arasına ismini yazdırmış. Gündüz gelip binanın fotoğrafını çekecek olursanız, benden tavsiye hava kararınca da mutlaka gelin. Tarihi binanın ışıklar altında ne kadar etkileyici olduğunu anlayacaksınız.

Üç adet kemerli büyük penceresi, çatısında iki başa ve ortaya yerleştirilmiş heykellerin yer aldığı tarih bina ve bina önünde yer alan insanların görüntüsü.

Lviv Opera Binası

Tarihi bir opera binasının, ışıklandırılmış şekilde akşam saatlerinde çekilmiş görüntüsü.

Lviv Opera Binası

Lviv’de Opera İzlemek

Türkiye’de pek de alışık olmadığımız, böyle bir deneyimi oldukça lüks gördüğümüz hatta gittiğimiz Avrupa ülkelerinde bu kadar para verip opera, bale gösterisi mi izlenir dediğimizi çok kez hatırlıyorum. Lviv’de ya da Kiev’de  izleyeceğiniz gösterilerin fiyatları oldukça ucuz. Biletinizi verdiğim bu link üzerinden alabilirsiniz. Hem bilet fiyatlarını hem de programda neler varmış hepsini detaylıca görebilirsiniz. Biletinizi oldukça erken almaya çalışın çünkü fazla talep gören gösterilerin biletleri erkenden bitiyor.

Opera salonunda, arkasında bordo renkte bir perrde, balkon korkuluklarına tutunarak poz veren bir kadının görüntüsü.

Lviv Opera Binası

Biz Kuğu Gölü Balesi‘ni izledik ve biletlerimizi son dakika aldığımız için en üst kenarda bir noktadan aldık. Görüş alanı oldukça kötü o yüzden, sahneyi direk karşıdan görebileceğiniz ya da çok köşe noktalara yaklaşmadığınız koltukları tercih edin. Zaten gösteri başlıyor ve insanlar pıtır pıtır boş olan koltuklara doğru yer değiştirmeye başlıyor. Bizde öyle yaptık. Bu arada ikinci ya da üçüncü kattaki balkonlardan bilet alabilirseniz şahane olur aklınızda bulunsun.

Byeaz renkte kıyafetleri ile, opera gösteri shanesinden bir kare.

Kuğu Gölü Balesi

Biletleme işlemini yaparen, izleyeceğiniz gösteriyi seçip, ödeme ekranına geldiğinizde cep telefonu bilgi yazmayın boş bırakın. Ben bilet alırken cep telefonu girdiğim için bir türlü alamadım ve en son çare olarak Rusya’da yaşayan kuzenimin cep telefonu numarasını girip öyle çözmüştüm. Çünkü yazdığınız cep numarasına bir kod geliyor yazmazsanız da direk biletleme için devam ediyorsunuz. Ben biletimi Lviv’e gittiğimde alacağım derseniz gösterinin biletlerinin tükendiğini söyleyebilirler. Gösteri izlemeden opera binasını gezmenizde münkün. Biletinizi gişeden alabilirsiniz.

Tarihi bir binada, bordo renkte koltuklarda oturan seyirciler ile tavanda yer alan ihtişamlı avizenin yer aldığı görüntü.

Lviv Opera Binası

Lychakiv Mezarlığı (Lychakiv  Cemetery)

Mezarlık gezisi de nereden çıktı şimdi dediğinizi duyar gibiyim. Ben öyle mezarlık falan gezemem demeyin burası tam bir açık hava müzesi. Her yer de farklı tarzlarda yapılmış heykeller ve oldukça başarılı bir şekilde tasarlanmış bir bahçe sizi karşılıyor. 1787 yılından bu yana varlığını koruyan açık hava müzesine giriş için 40 Grivna ödemeniz gerekiyor.

Ivan Franko Parkı

Taaa Lviv’e kadar gelmişim Ukrayna’nın en eski parkı olma özelliğine sahip Ivan Franko Park’ı görmeden tabi ki Türkiye’ye dönmek olmazdı. Kar mı o da neymiş dedik veee Lviv Opera Binası’ndan parka kadar yürüdük. Yaklaşık 20 dk sürdü. Troleybüs ile gitmek isterseniz 9 numaralı olanı kullanabilirsiniz. Ivan Franka Üniversitesi durağında indiğinizde parkı karşınızda göreceksiniz.

Karla kaplı bir parkta, üzerinde pembe renkte bir kazak giyili lan kadının hava zıplayıp kollarını yana doğru açıp poz verirken çeklmiş görüntüsü.

Ivan Franko Parkı

Ailelerin çocuklarıyla beraber karda eğlenip, kızak yaptıklarını gördükçe bizde keşke bir poşetimiz olsaydı bizde  kayardık diye diye parkı gezdik. Havanın güzel olduğu mevsimlerde park dolup taşıyormuş. Bu demek oluyor ki yaz aylarında yolunuz Lviv’e düştüğünde şehir gezinize bir mola vermek istediğinizde, burayı tercih etmelisiniz. Yeşile doyup, bol bol doğanın tadını çıkarın. Şehirde görülmesi gereken bir diğer park ise Stryisky Park. Oldukça büyük bir parkmış ve içinde göl bulunuyormuş. Biz kış zamanı geldiğimiz için buraya vakit ayırmadık. Ben yine de yazıyım istedim belki yeşil sever gezgin arkadaşların yolu düşer 😉

Dominik Kilisesi ( Dominican Church )

Rynok Meydanı‘na oldukça yakın olan Dominik Kilisesi geç barok dönemine dair mimari izler taşıyor. İçide dışıda ayrı bir güzel. Lviv’e ilk gittiğim gün gezdiğimiz kiliseye Christmas günün sabahında ayin sırasında tekrar uğradık ve bir kez daha bizi büyülemyi başardı. Kiliseye giriş ücretsiz.

Krem renkli taşlarla inşa edilmiş bir kilisenin dışarıdan çekilmiş görüntüsü.

Dominik Kilisesi

Potocki Sarayı ( Potocki Palace )

Lviv’e gittiğimz ilk gece tam da buranın karşısında bir otelde konakladık. Sabah uyanıp kendmizi dışarı attığımızdda anladım ki burası şehirdeki o ünlü Fransız tarzını yansıtan saray. Polonyalı Potocki ailesinden alıyor ismini. Şimdilerde saray Lviv Sanat Galerisi olarak hizmet veriyor. Ben şehri keşfetme hevesiyle dışarılara çıkıp zamanımı burada harcamak istemediğim için girmedim. Sanat severseniz ve vaktiniz varsa bir uğrayın. Rynok Meydanı’na da Svobody Caddesı’ne da yürüyerek 10dk uzaklıkta. Giriş ücretli.

Krem rengi büyük bir binaın önünde, karla yaplı bir bahçede arkasında kocaman bir çam ağacı ile poz veren kadın.

Potocki Sarayı

Karmelit Kilisesi ( Carmelite Church )

Roma Katolik Kilisesi olarak barok tarzda inşa edilmiş bir kilise. High Castle’a gittiğimiz sırada tesadüfen karşımıza çıktı. Özellikle gidil görülmesi gereken bir nokta değil. Ama önünden geçecek olursanız da azıcık bilginiz olsun diye bir yazıyım istedim.

Bernardine Katedrali  ( Bernardine Church )

Tesadüfen gördüğümüz, iyi ki merak edip hadi girelim demişiz. Kilise ahşap olarak inşa edilmiş ve çıkan yangınla kül olmuş. Aslına uygun olarak 17.yy’da bu kez taş kullanılarak inşa edilmiş. Kiliseye girdiğinizde gözlerinize inanamayacaksınız. Beni en çok etkilemeyi başaran kiliselerden biri oldu. Altın varakların bolca kullanıldığı, heykellerle süslenmiş ve oldukça renkli bir kilise burası. Listenize mutlaka burayı da ekleyin. Konum olarak Soborna Meydanı’nda yer alıyor. Girişi ücretsiz.

Altın rengine boyanmış sutunlar, kocaman bir avize ve duvarlarda ve tavanda yer alan özel olarak çizilmiş görsellerin yer aldığı bir kiliseden görüntü.

Bernardine Katedrali

Lviv’de Alışveriş

Lviv’de hediyelik eşya alışverişi yapmak isterseniz Rynok Meydanı çevresindeki ara sokakları tercih edebilirsiniz. Dükkanların hepsinde çorap, eldiven, t-shirt, magnet ve birbirinden farklı tasarımlara sahip eşyalar satılıyor. Benim favori dükkanım Suvenirnyy Kram. Şehideki dükkanlar yaklaşık 21:00’e kadar açıklar yani öyle Avrupa’daki dükkanlar gibi değil.

Lviv Bit Pazarları

Dominik Kilisesi‘nin hemen arkasına kurulan ikinci el pazarında Sovyet dönemine ait eşyalar, madalyalar, şapkalar, plaklar, paralar, kitaplar, resimler…. Farklı tarzda bir çok ürünü uygun fiyata alabileceğiniz güzel bir bit pazarı. Pazarlık yapmayı unutmayın.

Tezgahların açıldığı, insanların pazarda gezdiği bir görüntü.

Dominik Kilisesi Bit Pazarı

Opera Binası’na yakın bir konumda kurulan Vernissage Bit Pazarı haftanın her günü açık. Özellikle hediyelik eşyaları Rynok Meydanı’ndaki dükkanlardan almak yerine burada oldukça ucuza bulabilirsiniz.

Kar yağışı altında açılmış bit pazarındaki tezgahlardan ve pazarı gezen insanların yer aldığı görüntü.

Vernissage Bit Pazarı

Lviv Çikolataları

Lviv gezi rehberi yazımın en can alıcı noktasındayım. Ülke genelinde muhteşem çikolatalar üretiyorlar. Lviv’e kadar geldiyseniz şimdi vereceğim bu iki dükkana da mutlaka ama mutlaka gitmelisiniz.

Tezgahta sergilenen farklı tarzlardaki çikolataların yer aldığı görüntü.

Lviv El Yapımı Çikolata

Roshen, içerisye daha girer girmez gözünüzün döneceği, şunu mu alsam bunu alsam, şunun içinde ne varmış, bunun dış görünüşü ne kadar güzelmiş diye diye saatlerinizi geçireceğiniz muhteşem bir çikolata dükkanı burası. Sadece çikolata değil şekerleme de satıyorlar. Fiyatları da oldukça uygun ve birden fazla şubesi olduğu için her an her yerde karşınıza çıkacak.

Lviv Handmade Chocolate, enfes çikolatalar yemeğe hazır olun. Çikolataların nasıl yapıldığını izleyebiliyorsunuz. Mağaza 4 katlı ve her bir katında farklı çikolatalar bulunuyor. İçerisinde bir kafe bulunuyor isterseniz burada oturup bir şeyler yiyip içebiliyorsunuz.  Fiyatı Roshen’den daha yüksek olsa da denemeye değer.

Lviv Marketleri

Markette ne işimiz var demeyin. Hem ihityaçlarınızı karşılamak için hem de alkol tüketiyorsanız eğer Türkiye’ye dönerken uygun fiyata alkol almanız için bu başlığa yer verdim. Votka markası olarak Nemiroff  tercih edin. Market tavsiyesi isterseniz de Silpo ve Arsen şehirde rahatlıkla bulabileceğiniz süpermarketler. Lviv yeme içme yazımdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Lviv Gece Kulüpleri

Lviv’e gidiyoruz dediğimiz an ooo Ukrayna gece hayatı eğlencesi pek de güzel olur diyen o kadar çoook arkadaşımız vardı ki yok ya asıl amaç gezmek desek deeee tabi ki Lviv’in en popüler gece kulüplerine ayak bastım. Yalnız bar değil gece kulübü diyorum yanlış anlaşılma olmasın gittiğim barları ayrıca yeme içme bölümünde yazdım oradan bakabilirsiniz.

Gece kulübünde, sarı, pembe renklerdeki lazer ışıkları altında eğlenen insanların yer aldığı görüntü.

Malevich Gece Kulübü

Yurt dışı seyahatlerimizin bir çoğunda mutlaka gece kulübüne gider oraların bir tadına bakarız. Açıkçası Lviv gece kulüpleri hiiiç benlik değil… Kadınlar erkek avlayıp içki ısmarlatma, erkeklerde içki ısmarlayıp geceyi mutlu sonla bitirme peşindeler. Tercihimizi Malevich Night Club ‘dan yana kullandık. Burası Lviv’in en meşhur gece kulübü olarak tanınıyor. Benim için vasatın bir tık üzerindeydi ve etrafıma baktığımda manzara heeep aynıydı. Amaaaan GezginStar sen eğlenmeye bak diyip gecenin keyfini çıkardım.

Öyle her gece kulübüne gitmeyin, bilindik ve yorumları düzgün olanları tercih edin. Sonra aman dayak yedim yok cüzdanımı çaldırlar gibi gibi durumlar yaşanabiliyormuş. Ben hallice düzgün olan gece kulüplerini yazıyorum artık tercih size almış. İyi eğlenceler 😉

  • Fashion Club
  • Malevich Club
  • Zanzibar Club
  • Rafinad People Club
  • Metro Club
Kaldırımda, yeni yıl süsleri ile dekore edilmiş bir mağaza önünde, kırmızı atkısı, yeşil kazağı ile poz veren bir kadının görüntüsü.

Lviv Sokakları

Seyahatimiz sırasında yaşadığımız deneyimleri sizlerle paylaştığım Lviv gezi rehberi yazım ile umarım sizleri de yoldan çıkarmayı başarırım. Ülkeye giriş için sadece çipli kimlik karta ihtiyacınız olacak ve tabi birde gidiş dönüş uçak biletine. Geziniz ya da planınız hakkında sormak istediklerinizi yorum olarak bırakabilir ya da sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Maceralarıma ortak olmak için instagram ve facebook üzerinden beni takip edebilirsiniz. Gülümseyin Hayata 😉

2 Comments

Leave a Reply