İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Road Trip Planlaması Nasıl Yapılır ? 7 Başlıkta Açıkladım !

Road trip , yani güzergahınızı belirleyip, hedeflediğiniz noktaya geze geze ilerlemek demek. Uçakla, trenle, otobüsle, bisikletle, kiralık araç ile ve hatta tuktukla, dünyanın dört bir yanını keşfettik ve dedik ki şuradan hemen sınırdan bir Avrupa’ya doğru geçiş yapalım kendi aracımız ile.

Şimdi sırada road trip mi var dediğinizi duyar gibiyim… .Hem de 8 ülke gezip, 6000 km yol yapmak üzere çıkıyoruz yollara… Ve dediğimizi de yaptık. Yola çıkmadan önce belirlediğimiz rotayı gerçekleştirdik, biraz fazla meraklı bir çift olduğumuzdan, rotamızın dışına da çıktık zaman zaman.

Her bir ülkede, sizi nelerin beklediğini bilmeden, kilometrelerce yol gitmek, dağları aşmak, ülkeleri geçmek, hiç bilmediğiniz diyarlara doğru yolda olmak… beni öyle mutlu ediyor ki işte bunun tam karşılığı benim için road trip. Diyorum ben, gezgin ruhu içinize girdi mi bir kere, bir daha çıkması zor. Ben taaa anne karnında başlamışım gezmeye, siz düşünün gerisini 🙂

Arka fonda deniz, yemyeşil bir doğa park edilmiş bir aracın önünde gezginstar'ın eşi ile beraber gülümseyerek verdiği bir poz.
Road Trip

Eee güzel yine bir gezmeye gidiyorsun da yolculuk bu kez nereye derseniz,

Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Macaristan, Avusturya, Hırvatistan, Bosna Hersek.

Peki biz bu yolculuğa nasıl hazırlandık ,bize gelen sorular nelerdi, hepsini detaylıca yazdım.

Araç için yapılması gereken işlemler neler ?

  • Yeşil Sigorta (Turing Ofislerinden ya da sigorta şirketlerinden yaptırabilirsiniz)
  • Türkiye’deki kaskonuza ek olarak, yurt dışında olası herhangi bir kazaya yönelik, yurt dışı teminatı ekletmek oluyor kendileri.
  • Uluslararası ehliyet, yeni sürücü belgeniz/kimliğiniz varsa Turing ofisine gidip uluslararası ehliyet almaya ve bunun için ücret vermenize gerek kalmıyor.
  • Ruhsat sahibinin araçta seyahat ediyor olması şart, aksi takdirde vekaletname ile aracı yurt dışına çıkarabilirsiniz. Şirket araçları için de bu durum geçerli.
  • Kiralık araç ile yurt dışına çıkış yapamıyorsunuz.

Özel araçla yurtdışına çıkmak isterseniz bu yazıma göz atabilirsiniz ;

Özel Araç İle Yurtdışına Çıkışlarda Hayat Kurtaracak 4 Bilgi

Sınır geçişlerindeki işlemler nasıl ?

Seyahatimize İpsala sınır kapısından geçerek başladık.Size tavsiyem seyahatinizi kesinlikle bayramlara denk getirmeyin.İzninizi bu şekilde ayarlayabildiyseniz o zaman 2-3 gün sonra ya da öncesinde çıkmaya çalışın.Yola dönüş için de yine ya erken ya da geç dönmeye çalışın ki uzayıp giden, can sıkan, sınır geçişinde yaşanan 2-3-5 saatlik pasaport kontrolü sırasından kurtulmuş olun.

Bizim seyahatimiz bayrama denk gelmediği için böyle bir sorunumuz yoktu fakat yaz olduğu ve cuma akşamı yola çıkacağımız için tercihimizi cumartesi sabaha karşı 3-4 gibi sınırda olacak şekilde ayarlamaktan yana kullandık veee goool. Kimsecikler yok 2-3 araba var.Bekleme süremiz 10dk. Türkiye sınır çıkışında işlem bitti, Yunanistan tarafına giriş için yine aynı 4-5 araba var.Bekleme süremiz 12dk sadece hepsi bu kadar.

Tüm ülkelerin sınır geçişlerinde iki kontrolden geçiyorsunuz. Birincisi içinde bulunduğunuz ülkenin yapmış olduğu pasaport kontrolü,yani ülkeden çıkış damgası vuruluyor.İkinci kontrol ise yaklaşık 500-600 metre uzaklıktaki giriş yapacağınız ülkenin pasaport kontrolü. Ülkeye giriş için vurdukları damga ile hoop kendinizi yeni bir ülkede buluyorsunuz.Her iki kontrolde de sizden yukarıda belirtmiş olduğum araca ait gerekli belgeleri istiyorlar,bir de pasaportlarınızı.

Arabamızın bagajını açtıran ve 5 saniye bile bakmadan kapattıran sınır kapısı, Macaristan oldu.

Macaristan’dan Avusturya’ya geçişte sınır kontrolü olmaması gerekirken (çünkü Avrupa Birliği Bölgesinde geziyorsunuz) pat bir kapı çıktı önümüze, plakalara bakıp durduruyorlar ve biz de o şanslı kişilerden biri olduk. Sağa çektik verdik pasaportları.Herkes vız vız geçerken biz 10 dk bekledik. Sonunda ne mi oluyor? getirip pasaportu verip, iyi yolculuklar diliyorlar.

Otobanda sınır geçişi sırasında çekilmiş bir görüntü.
Sınır Geçişi Macaristan_Avusturya

Bir de ülkelerden her çıkışınızda,pasaport kontrolünde (tabii Schengen bölgesinde kimi sınırlarda kontrol varken, kiminde yok), size “Do you have anything to declare?” (Beyan etmek istediğiniz herhangi bir şey var mı?) sorusu ile karşılaşacaksınız. Onun için cevap konusunda hazırlıklı olun.

Geçtiğimiz ülkelerin yolları nasıldı ? Tehlikeli bir durum yaşadık mı ?

Otobanlar, daracık yollar, nehirler ve dağ yolları… Road trip esnasında her birini de deneyimledim, gördüm ve hiçbiri de bizi zorlamadı. Yolculuğa başlamadan önce Türk plakalı araçlara kötü davranıyorlar,zarar veriyorlar,özellikle de Balkanlar’da çok dikkatli olun diye söyleyen çoook oldu. Ama hiç sorun yaşamadık. Konaklama yapacağımız yerin mutlaka otoparkı olmasına özen gösterdik ve şehir gezisi için sokakta bırakmamız gerektiğinde ise merkezi bir otopark tercih ettik. Otopark diyince bu arada bir itirafta bulunmak istiyorum. Şu paralı makineler var ya ya da SMS göndermeli otoparklar hepsi bizlere ücretsiz. SMS gönderemem ben turistim telefonum kapalı, makinelerde de İngilizce yazmıyor, yazsa da görmemezlikten gelin.

Balkanlar ‘da araç kullanmak ilk başta biraz zorluyor insanı aslında ( harika ve pahalı otoyollara sahip Hırvatistan dışında).Otobanların az oluşu, otoban dışındaki yolların da kötü ve dar olması, üstüne bir de şoförlerin trafik kurallarına pek uymamaları gibi nedenlerle dikkatli olmak lazım. Fakat bir süre sonra bu duruma da alışılıyor.

Road trip sırasında dayanamayıp durduğumuz ve en beğendiğimiz üç nokta

Aşağıda sıraladığım noktalar hayatımın şu ana kadarki en unutulmaz yol manzaralarıydı diyebilirim.

  • Arnavutluk Dhermi – Orikum yolundaki Çika Dağı manzarası. Yollar daracık ama manzara müthiş ötesi.
Araç içerisinden yola doğru çekilmiş, kayaların ve bulutların yer aldığı doğa fotoğrafı.
Arnavutluk Çika Dağı
Arkada bulutlar ve dağların yer aldığı önde güneş gözlüğü ile gülümseyip poz veren gezginstar.
Arnavutluk Çika Dağı
  • Karadağ – Sırbistan yolundaki Tara Canyon. Gece geçecekseniz yolların dar ve kıvrımlı olmasından dolayı pek tavsiye etmem. Gündüz geçin ve eşsiz güzelliğe sahip milli parkın keyfini çıkarın.
Duvar üzerine oturmuş gülümseyip poz veren gezginstar, arkada yemyeşil bir doğa ve nehrin yer aldığı gezi fotoğrafından bir kare.
Tara Kanyon
  • Avusturya – Hırvatistan yolunda, otobanda giderken yoldan çıkıp (evet yoldan çıkarttık birbirimizi merakımızdan), Peggau Köyü’ne girip, muazzam bir doğa manzarası ile karşılaştık. Macaristan sınırına kadar tekrar otobana girmedik manzaraya vurulunca. Aklınızda olsun, Avusturya köyleri bir harika :))
Otobanda seyir halindeyken çekilmiş, ymyeşil bir doğa ve araçların yer aldığı görüntü.
Avusturya_Hırvatistan Yollar

Yolculuk sırasında nasıl doğru yoldan gidilir ? Navigasyon mu kullanıyoruz ?

Evet navigasyon kullanıyoruz. İnternet paketimiz olmuyor yurt dışına çıkarken ama çevrimdışı olarak “Here We Go” uygulamasını kullanıyoruz. Gideceğiniz ülkenin haritasını uygulamadan indiriyorsunuz hepsi bu. Sonrasında çevrimdışı kullanıma izin veriyor.

Avrupa Otoyollarındaki ücretlendirme sistemi nasıl ?

Road trip için yollara düşecekseniz Avrupa otoyolları hakkında da mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Ücretlendirmeler 2 şekilde oluyor. Bizim ülkemizdeki gibi gittiğin mesafenin ücretini çıkış yaptığın noktadaki gişeye ödeme, diğeri ise Vinyet dedikleri sistem. Bu ödeme şekli ise gittiğin mesafe kadar değil, ülkede kalacağın süreye göre belirlenmiş standart bir ücret karşılığından alıp aracın camına yapıştıracağınız ya da plakanıza tanımlatacağınız bir sistem.

Geçiş yaptığımız ülkelerin otobanlarında nasıl ücret ödedik

Yunanistan, Sırbistan kullandığın kadar öde sistemi ile çalışıyor.Giriş yaptığınız noktadan bilet alıyorsunuz ve çıkış noktasında kredi kartı ya da nakit olarak ödeme yapıyorsunuz.

Otoban geçişi sırasında ödediği tutarın yer aldığı fişi eline alrak çekilmiş bir görüntü.
Yunanistan Otoyol Geçiş Ücretleri

Macaristan’da vinyet sistemi ile otoyolları kullanabiliyorsunuz. Sınır kapısından geçtikten yaklaşık 100 metre sonra vinyet satış noktaları bulunuyor ya da benzinliklerden temin edebiliyorsunuz. Genellikle vinyet satıldığına dair reklamlar var.En az 1 haftalık olarak satılıyor ve ücreti 14 Euro. Ödemeyi yapıyorsunuz ve plakanız sisteme tanımlanmış oluyor.Herhangi bir etiket yapıştırmakla uğraşmıyorsunuz.Otoyollardaki kontrol ise kamera sistemi ile gerçekleşiyor.

Sarı, kırmızı ve yeşil renklerle boyalı üzerinde yazıların yer aldığı vinyet ofisinin görüntüsü.
Macaristan Vinyet

Avusturya otoyollarında da yine vinyet ile ödeme sistemi geçerli. Benzin istasyonlarından temin edebilirsiniz. Yaklaşık 9Euro ödeme yaptık (3070ft Macaristan para birimi ile) ve 1 haftalık vinyetimizi aldıktan sonra arabanın ön camına yapıştırdık. Otoyol geçişlerinde kontrol yine kamera sistemi ile gerçekleşiyor.

Elinde ödediği fişi ve aldığı vinyeti tutarak çekilmiş görüntü.
Avusturya Vinyet

Hırvatistan kullandığın kadar öde sistemi ile çalışıyor. Hayatımızın en yüksek otoyol ücretini Split şehrine çıkış yaptığımız gişede ödedik. 27,5 Euro olarak 🙁 İnanılmaz bir rakam nedense!!

Road trip yolculuğu sırasında konaklamalar nasıl ayarlanır ?

Gideceğimiz ülkelerdeki görmek istediğimiz şehirleri belirledikten sonra aralarındaki uzaklığa bir göz attık ve her bir şehir için konaklama ayarlamamaya karar verdik.Neden diyebilirsiniz ama geçerli bir sebebimiz var. Çünkü gittiğiniz şehirlerde tahmin ettiğinizden daha fazla zaman geçirebiliyorsunuz ve sevdiyseniz belki bir gece de olsa kalmak isteyeceksiniz. Durum böyle olunca Yunanistan‘da ilk 2 gece konaklama yapacağımız şehirdeki otelimizi Booking.com üzerinden ayarladık. Diğer günler için kafamıza göre takıldık 🙂 Akşamında kalmayı planladığımız şehirde olabileceksek, otel rezervasyonumuzu bulduğumuz bir kafe ya da benzinliklerdeki internet ile yine Booking.com üzerinden yaparak ilerledik. Şunu söyleyebilirim ki,yorgunluktan 2 ayrı gece otobanda bir benzinlikte uyuduğumuz için bu verdiğimiz karar çok doğru bir tercih imiş.

Sizler için bir güzellik yapıp 2 farklı indirimden yararlanabileceğiniz linkler bırakıyorum.

Booking.com İndirim o zaman haydi 15 USD kazanmak için buradan rezervasyon gerçekleştirin. Hem siz hem de ben kazanalım.

Airbnb İndirim  için ise 130 TL kazanmak için verdiğim link üzerinden rezervasyon gerçekleştirin ve 130 TL ‘lik kredi kazanın.

 

Mavi beyaz balkon kapıları, içeriden görünen bir yatağın yer aldığı otel odası görüntüsü.
Konaklama Lefkada
Otel odasında, üzerinde siyah penkeli çarşafların örtülü olduğu çift kişilik ve tek kişilik yatakların yer aldığı görüntü.
Konaklama Ksamil

Arabayla gidiyoruz diye çok mu kıyafet/eşya almalıyız yanımıza ?

Hayır. Bu kadar uzun bir yolculuk için eşya hazırlamak gerçekten zor oluyor.Mümkün olduğunca en çok sevdiğiniz kıyafetlerden, birbiriyle kombinleyebileceğiniz ya da tatil için alışveriş yaptıysanız abartmadan,eleyerek az miktarda almanızı öneriyorum. Bir de kirlileri koyabileceğiniz ya da kırışmasını umursamayacağınız kıyafetlerin az yer kaplaması için yanınıza elinizle havasını alabildiğiniz vakumlu poşetlerden mutlaka alın.Benim kurtarıcım oluyor.Kirli kıyafetlerimizi kaldığımız otelde ya da evde yıkadığımız çok oldu.

Avrupa yollarına kendi aracımız ile çıkmadan önce ve yolculuk esnasında karşılaştığımız durumları tüm detaylarıyla sizlerle paylaştım. Sorularınız olursa yorum bırakabilir ya da Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. Road trip severseniz bu deneyimi mutlaka bir gün denemelisiniz. Maceralarıma ortak olmak için Instagram ve Facebook üzerinden takibe bekliyorum. Gülümseyin Hayata 😉

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir