İstanbul’da gezilecek yerler listesini hazırlamak, hiç de öyle kolay değil. Şehirde adım attığınız her bir noktanın bir öyküsü, bir yaşanmışlığı var. İstanbul’da yaşayıp haydi bir turist gibi şu şehri gezelim diyenlerin sayısı oldukça az biliyorum. Kocaaaaa şehir hafta içi iş telaşı, trafik, yorgunluk hafta sonu ise kime nasıl zaman ayıracağımızı bilememiz. Hep söylediğim bir söz vardır “İstanbul’a şöyle 1-2 haftalığına sadece gezmek için geleceksin, yoksa çekilecek şehir değil” diye. Bende İstanbul’da yaşayan biri olarak sizlerle bu yazımda buluşmak istedim. İstanbul’u lokaller gibi yaşayıp, bir turist gözüyle gezin istedim. Keyifli okumalar,
İstanbul’da Gezilecek Yerler Listesi
Şehri gezmeye başladan önce yapacağınız küçük araştırmalar sonucunda kendinize bir rota hazırlanızı tavsiye ederim. Çünkü İstanbul o kadar büyük bir şehir ki bir yerden diğer noktaya gitmek için uzun bir yolculuk yapmanız gerekir. Yazımın sonunda sizlere yardımcı olmak amacıyla hazırladığım İstanbul gezi planı örneğine ulaşabilirsiniz. Hadi hiç zaman kaybetmeden tüm dünyanın konuştuğu İstanbul’u tanımaya başlayım.
Ayasofya Müzesi
Çeşitli sebeplerden dolayı üç kez yeniden inşa edilen, 532-537 yılları arasında Rome İmparatoru Justinianos tarafından İstanbul’a yapıltırılmış en büyük kilise olma özelliğine sahip. İstanbul’un Fatih Sultan Süleyman tarafından fethedilmesinin ardından kilisede bir takım değişiklikler yapılarak cami olarak kullanıma açılmış. 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Ayasofya artık bir müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış.
https://www.instagram.com/p/BgtHSdIHTOM/?igshid=35j4koiwenxj
Sultanahmet Cami
Ayasofya’nın karşısında gösterişli ihtişamıyla süzülen Sultanahmet Cami 6 minaresi ve iç tasarımında kullanılan İznik çinileri ile oldukça etkileyicidir. Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’nın eseri olan cami 1609-1617 tarihleri arasında yapılmış. İstanbul’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz duraklarındandır.
Topkapı Sarayı
Yapımı 18 yıl süren, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihini yansıtan Topkapı Sarayı 1924 yılında müzeye çevrilmiş. Ayrıca Cumhuriyet dönemininde ilk resmi müzesidir. Size tavsiyem girişten bir müze haritası alarak gezmeye başlamanız. Çünkü oldukça büyük ve farklı bölümlerden oluşuyor.
Yerebatan Sarnıcı
Rome İmparatoru Justinianos tarafından şehrin su ihtiyacını karşılası için yaptırılmış. Kullanılan mermer sütunlar ve Medusa heykeli hemen dikkatinizi çekecektir. Yerebatan Sarnıcı gezi tularının dışında sergi ve konserler de ev sahipliği yapıyor.
Galata Kulesi
İstanbul fotoğraflarının çoğunda ya köprü ya da Galata Kulesi kullanılmıştır. Fener kulesi olarak 528 yılında inşa edilmiş. Günümüzde ise şöyle İstanbul Boğazı’na ve Haliç’e tepeden bakayım diyenlerin gittiği, kuleye çıkmak için akılalmaz uzunluktaki kuyruklarda beklediği popüler bir tarihi nokta.

Arkeoloji Müzesi
Osmanlı hükümdarlarının tarihi eserleri toplaması ve bu eserlere verdiği değer ile 1869 yılında kurulan müze birbirinden değerli parçaları bünyesinde barındırıyor. Marsyas Heykerli, Likya Lahidi, İskender Lahidi, Simdamara Lahidi.
Mısır Çarşısı
Şehrin en eski ve en ünlü çarşılardan biri olan Mısır Çarşısı Eminönü vapur iskelesinin hemen karşısında yer alıyor. Peynirden, kurutulmuş meyveye, lokumdan, baharata, çiçek tohumundan, hediyelik eşyalara, takılara kadar bir çok farklı ürünü bulabileceğiniz turistik bir çarşı. Tarihi çarşı 1660 yılında yapılmış ve sonrasında çeşitli sebeplerden dolayı restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiş.

Kapalı Çarşı
1460 yılından günümüze kadar korunan, dönemin alışveriş ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan, günümüzde ise daha çok turistik alışveriş dükkanlarının sıralandığı Kapalı Çarşı‘da kendinizi tarihin derinliklerine bırakıp, Türk motiflerinin sergilendiği vitrinlerde hayallere dalabilirsiniz. İstanbul’da gezilecek yerler yazım ile hemen sizlere bir püf nokta veriyorum her daim kalabalık olan çarşıya sabahın saatlerinde gitmelisiniz, böylelikle yoğunluk başlamadan rahatça gezebilirsiniz😉
Rumeli Hisarı
İstannbul boğazının en dar noktasına Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden hemen önce, yaklaşık dört aylık sürede inşa ettirilmiş. Hisarın yapılmasında ki amaç kuzeyden gelecek yardımları ve saldırıları engellemekmiş. Öyle de olmuş. Rumeli Hisarı‘nın içerisindeki müzeyi gezebilir, boğaz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Pazar kahvaltısı diyince Rumeli Hisarı‘ndaki kahvaltı mekanları birçok kişi tarafından tercih ediliyor aklınızda bulunsun.

Dolmabahçe Sarayı
Sultan Abdülmecit döneminde Ermeni mimar Garabet Almira Balyan ve oğlu Nigoğos tarafından yapılan saray 1856 kullanılmaya başlanmış. 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasının ardından, 1927 yılında Mustafa Kemal Atartürk sarayı kullanmaya başlamış. Saraydaki 71 numaralı oda Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu oda olduğu için her 10 Kasım günü binlerce kişi tarafından ziyaret edilmekte.
Taksim Meydanı
Her daim kalabalık olan meydan İstanbulluların buluşma noktasıdır. 1928 yılında yani Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının beşinci yılında meydana özel bir anıt yerleştirilmiş. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak gibi liderlerin yer aldığı yeni düzeni anlatan bir anıt. Ünlü İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmış.
İstiklal Caddesi
Hiç şüphesiz İstanbul’u ziyarete gelen herkesin yolunun kesiştiği yerlerdendir. Taksim Meydanı‘ndan hemen nostaljik tramvayın olduğu yoldan giriş yaparak yolculuğa başlayabilirsiniz. Binaların tasarımları bir zamanlar burada yaşayan Fransızlar tarafından yapılmış. O yüzden arada başınızı gökyüzüne doğru kaldırın ki çok şey kaçırmış olmayın 😉 Sağlı sollu alışveriş yapabilceğiniz dükkanlar, yorulduğunuzda dinlenebileceğiniz kafeler, restoranlar bulunuyor. İstiklal Caddesi‘nin olmazsa olmaz durakları arasında Atlas Pasajı, nostaljik kırmızı tramvay, Çiçek Pasajı, St. Antuan Katolik Kilisesi, Galatasaray Lisesi…

Boğaz Turu
İstanbul’u denizden, şöyle bir boğaz havası alarak izleyim derseniz yolunuzu Eminönü’ne düşürün. Panoramik bir görüntü ile Asya ve Avrupa kıtlarındaki şehir manzaralarını, muhteşem sarayları, tarihi yalıları görüp, bir de şehrin tadına kesinlikle böyle bakmalısınız. Boğaz turuna katılmak için Eminönü İskelesi’ni tercih edebilirsiniz. Aşağıya link bırakıyorum saatler, kalkış noktaları için 😉
Ortaköy
Trafiğe kapalı dar sokaklarında gezip, hediyelik eşya stantlarından alışveriş yapabilir, yorgunluk kahvesi içebileeğiniz birbirinden güzel mekanlarda mola verebilir, karnınız açıkırsa da meşhur Ortaköy kumpirini deneyebilirsiniz.
İstanbul kartpostallarını süsleyen Ortaköy Cami ve köprü manzarası işte buraya ait. Şehirdeki en özel yapılardan biri. Neo Barok tarzda, Ermeni baba oğul Garabet Armira Balyan ve Nigoğayos Balyan tarafından 1854-56 tarihleri arasında yapılmış. Ortaköy İstanbul’da gezilecek yerler arasında en popüler nokta olduğu için sakın ama sakın es geçmeyin.

Kız Kulesi
Üsküdar’da yer alan küçük bir ada üzerine inşa edilmiş kule Bizans döneminden kalma eserlerden biri. Gümrük istasyonu, boğazdan geçen gemilerin kontrolü, savunma gibi bir çok farklı amaç için tarihler boyunca kullanılmış. Şimdilerde ise restoran olarak hizmet veriyor. Kız Kulesi bir çok efsaneyi de içinde barındırıyor. Detaylı olarak hikayeyi oumak isterseniz,

Adalar
İstanbul’da hafta sonu gezilecek yerler arasında en çok tercih edilen noktalardır. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada en popüler olanları. Adalara araç girişi yasak olduğu için vapur ile ulaşıp, yürüyerek ya da bisiklet kiralayarak gezebilirsiniz. Bir zamanlar faytonla ada turu yapılabiliyordu ancak atların kötü şartlarda bakımı ve çalıştırılması aynı zamanda oluşan kokunun da oldukça rahatsız edici olması tepkilere yol açtığı için artık fayton kullanımı yasaklandı. Açıkçası hayvan haklarını savunun biri olarak bende bu duruma oldukça sevindim 😊
Süleymaniye Cami
Mimar Sinan, 1551-57 tarihleri arasında kalfalık eseri olarak bu muhteşem yapıyı inşa etmiş. Kanuni Sultan Süleyman adına yapılan caminin dört minaresi bulunuyor. Çünkü İstanbul’un fethinden sonra Kanuni Sultan Süleyman dördüncü padişahmış. Yine camide yeralan on şerefe ise Osmanlı döneminde Kanuni’nin onuncu padişah olmasını simgeliyor. Tarihi yarımadanın tepesinde Haliç’i taçlandıran bir yapı olarak Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak ziyaretçileri kendine çekmeyi başarıyor.
Emirgan Korusu
Şehrin içinde biraz doğayla iç içe zaman geçirip, boğaz manzarasına tepeden bakıyım derseniz güzel bir tercih olabilir. İçerisinde gölet ve köşklerin yer aldığı koru özellikle hafta sonları inanılmaz kalabalık oluyor. Köşkler de yemek servisi bulunduğu için kahvaltıya gidebilir ya da bir şeyler içmek için mola verebilirsiniz. Emirgan Korusu Nisan ayında düzenlenen Lale Festivali ile de bir çok ziyaretçiyi kendine çekiyor.

İstanbul’da gezilecek yerler için hazırladığım 2 günlük gezi planı;
- 1.Gün; Kapalı Çarşı, Sultanahmet Cami, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi.
- 2.Gün; Süleymaniye Cami, Mısır Çarşısı, Boğaz Turu, Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Galata Kulesi,
- 3.Gün; Dolmabahçe Sarayı, Ortaköy, Rumeli Hisarı, Emirgan Korusu, Kız Kulesi, Adalar
Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’u gezmek için üç değil bir ay bile ayırsanız yeter mi bilemedim 😊 Bende sizlere nokta atışı yaparak gezebileceğiniz İstanbul’da gezilecek yerler yazısı ve kolaylık olsun diye bir de tur planı hazırladım. Umarım hoşunuza gitmiştir yazımın altına yorum bırakabilir, geziniz sırasında çektiğiniz fotoğrafları sosyal medya hesaplarımdan iletirseniz sizleri etkiyetleyerek paylaşım yapabilirim. Maceralarıma ortak olmak için Instagram & Facebook & YouTube üzerinden takibe bekliyorum. Gülümseyin Hayata 😉
İlk yorum yapan siz olun