İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belgrad Gezi Rehberi Güncellenmiş Liste ile Şehri Keşfet

Belgrad gezi rehberi ile sizlere vizesiz seyahat özgürlüğü sunan Sırbistan‘ın başkentini keşfetmeye çıkarıyorum.

İlk önce hemen açıklıyorum ben neden buradayım? Çılgın gece hayatı, yihuuu sabahlar olmasın demeyi o kadar çok isterdim ki ama maalesef öyle değil. İşin aslı biz bir road trip’deyiz. Türkiye’den aracımız ile yola çıktık ve 8 ülke gezip 6.000 km yol yaptık.

Görmeyi istediğim Balkan şehirlerinden birisiydi Belgrad. Gece konaklama yapmadık ama doya doya şehrin sokaklarını altına üstüne getirdik. Şimdi başlıyorum.

Vizeye gerek yok, pasaportunuz ile direk giriş yapabiliyorsunuz. Elinizi çabuk tutun çünkü AB aday ülkeleri arasında yer alıyor ve 2025 yılı olmadan da AB üyesi olacak.

Trafiğe kapalı bir yolda kısa katl, eski binalar arasında elleriyle arka tarafı işaret ederek poz veren bir genç kadın fotğrafı.
Skadarlija Sokakları

Belgrad Şehrine Ulaşım

İlk opsiyon olarak uçak ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Zaman sınırlamanız varsa en iyi alternatif bu olacaktır. Bir de havayolu şirketlerinin yapmış olduğu kampanyalardan alırsanız tadından yenmez. Belgrad gezi rehberi yazım ile sizlere bir tavsiye Pegasus Havayollarının yapmış olduğu kampanyalardan oldukça uygun fiyatlara bilet bulabilirsiniz.

Tren ile ulaşım sağlamak istediğinizde İstanbul’dan Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya gidip, oradan da Belgrad trenine aktarma yapabilirsiniz. Eskiden İstanbul ‘dan direkt Belgrad treni kalkıyordu, umarım tekrar bu hat kullanıma açılır. Ama tabii sınırda kontrol işlemleri olacağından kısa süreliğine çıkacağınız bir tatil için pek iyi bir alternatif olmayacaktır.

Özel araçla yurtdışına çıkmak için ise, Schengen vizesine sahip olmanız lazım. Ayrıca aracınız için gerekli belgeleri de hazırlamalısınız. Bulgaristan üzerinden geçip, Sırbistan’a ulaşabilirsiniz.  Böyle bir düşünceniz varsa bizim yaptığımız gibi uzun bir tatile çıkıp, bir kaç ülkeyi de görmelisiniz ki bu kadar yol yaptığınıza değsin 🙂

Schengen vizesi nasıl alınır okumak için tıklayın.
Özel araçla yurtdışına çıkmak okumak için tıklayın.

Havalimanı / Tren Garı / Şehir içi Ulaşım

Ülkedeki en büyük uluslararası havalimanının ismi Nikola Tesla. Şehir merkezine uzaklığı ise yaklaşık 18km, bu yüzden mutlaka bir araç ile ulaşım sağlamak zorundasınız. A1 numaralı minibüs ile 30 dk şehir içine ulaşım sağlayabilirsiniz. Biletinizi araç içinden alıyorsunuz 300 Sırp Dinarı. 72 ve 607 numaralı otobüsler de şehir merkezine ulaşım sağlıyor fakat yolculuk süresi bir tık daha uzun. Ücreti ise diğerine göre neredeyse yarı yarıya fark ediyor. Kiosk yani bilet makinesinden alırsanız 89 Sırp Dinarı, otobüs içinde alırsanız 150 Sırp Dinarı ödemeniz gerekiyor. Belgrad gezi rehberi yazım ile sizlere bir tavsiye taksi kullanırsanız mutlaka taksimetreyi açtırmalısınız. Pek açmak istemiyor taksiciler yani çakallık peşindeler.

Belgrad tren istasyonu ise şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

Belgrad şehir içi ulaşım için ise bence herhangi bir araç kullanmayın. Her yere yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Ben heeep söylüyorum ve söylemeye de devam edeceğim, bir şehri gerçekten yaşamak istiyorsanız adım adım her noktasında ayak izlerinizi bırakmalısınız. Belgrad işte tam buna uygun bir şehir. Elbette kimi zaman toplu taşıma da kullanmak gerekecektir, işte o zaman da tramvay harika bir çözüm olabilir.

Sırbistan tarihinde bilmeniz gerekenler !

Belgrad gezi rehberi yazım ile sizleri tarihin derinliklerine götüreceğim. 400 yıl kadar Osmanlı hüküm sürmüş bu topraklarda. I. Dünya Savaşı’nın son bulmasıyla Yugoslavya Krallığı kurulmuş, II. Dünya Savaşı ile Alman işgali altında kalmış ve soykırımlar yaşanmış. 1980 yılında Josip Broz Tito yani Yugoslavya Lideri’nin ölümünün ardından başa geçen Sırp Slobodan Milosevic ülkenin dağılmasında büyük rol oynamış. Önce Hırvatistan’a, ardında da Bosna Hersek’e açtığı savaş sonrasında maalesef milyonlarca kişi topraklarını terk etmek zorunda kalmış, toplu katliamlar olmuş ve çok büyük insanlık suçları işlenmiş. Slovenya, Hırvatisan, Bosna Hersek ve Makedonya’nın, Yugoslavya Cumhuriyeti’nden ayrılmasıyla Sırbistan ve Karadağ’dan oluşan Yugoslovya Federal Cumhuriyeti kurulmuş ve bir süre sonra bu isim Sırbistan-Karadağ olarak değiştirilmiş.

2006 yılında Karadağ’ın da bağımsızlığını ilan ederek ülke topraklarından ayrılmasıyla, Sırbistan bugünkü halini kazanmış.

Kosova’yı ise kendi özerk bölgesi olarak gören Sırbistan, 1998-1999 senesindeki savaş ile beraber ülkenin kontrolünü Birleşmiş Milletlere bırakmış ve Kosova 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş. Sırbistan Kosova’yı hala kendi toprağı olarak tanımasından dolayı AB tam üyeliğinde sıkıntı yaşadığından, ilişkilerini düzeltmek için müzakereler yapıyor.

Şehri Tuna ve Sava Nehirleri ikiye ayırıyor. Yeni Belgrad (New Belgrade) isminden de anlaşıldığı gibi modern tarzdaki binaların, alışveriş merkezlerinin, restoranların ya da otellerin olduğu bölge burası. Eski Belgrad (Old Belgrade) ise, şehrin kalbinin attığı, görülmesi gereken tüm tarihi binaların, müzelerin olduğu bölge. Tarih boyunca Belgrad, konumu sebebi ile bir çok kez farklı devletler tarafından kuşatılmış ve onların himayesi altında kalmış. Yaşanan savaşlarla şehir yıkılıp yıkılıp tekrar kurulmuş.

Tepeden nehre doğru çekilmiş bir görüntü içerisinde yer alan binalar, nehir kyısındaki işletmelerin yer aladığı bir görüntü.
Sava Nehri

Belgrad Gece Hayatı

Belgrad Sırpça “Beyaz Şehir” anlamına geliyor, şehir her an canlı,enerjisi hiiiç bitmiyor.Diğer bazı Balkan ülkelerinin şehirleri sizde Avrupa şehirleri gibi değil, pek bakımsızlar, bir türlü ısınamadım gibi izlenimler bırakmış olabilir. İşte böyle bir durum yaşıyorsanız acilen Belgrad’a gitmelisiniz.

Şehir hiç uyumuyor, her yer canlı, pırıl pırıl.. Eee bir de bunların yanında Avrupa ülkelerinde yaşayanların bile öve öve bitiremedikleri renkli gece hayatı olunca,biz Türkler ,daha çok türk erkekleri diyelim 🙂 “şehri gezmek bahane gece hayatı şahane” sloganı ile buralarda buluyorlar kendilerini.

Çok laf kalabalığı yapmayım ve Belgrad gezi rehberi listemle, ben size şehrin önemli noktalarında neler var onları anlatmaya başlayayım .Ben gittiğim her şehri yürüyerek gezmeyi sevenlerdenim. Zaten her şey birbirine çok yakın Belgrad’ta, o yüzden toplu taşımaya ihtiyaç duymayacaksınız,eğer ki duyarsanız o zaman da tramvay kullanmanızı öneriyorum.

Belgrad gezi rehberi ile şehri adım adım keşfet !

Kalemegdan (Belgrad Kalesi)

Kocaman bir park içerisinde M.Ö 3. yy yapılmış bir kale yer alıyor.Bir çok kez restorasyon çalışması geçiren kale, gelen turistlerin ilk uğradığı noktaların başında geliyor.Kaleye Knez Mihailova Caddesi‘nin hemen karşısından giriş yaptık,uzunca bir parkın içerisinde, hediyelik eşya satan satıcıların arasından geçip,kalenin giriş kapısına ulaştık.

Askeri müze, hayvanat bahçesi, önemli kişilerin heykelleri gibi değişik yerler bulunuyor. İlginç olan şeyler var kalenin bahçesinde, örneğin bir tenis kortu, dinazorların sergilendiği bir bahçe gibi çeşitli aktivitelere yer verilmiş.

Belgrad gezi rehberi yazsında Krem rengi ince uzun bir heykelin önünde eliyle zafer işareti yapıp gülümseyerek poz veren gezginstar.
Kalemegdan
İki duvar arasına inşa edilmiş tenis kortlarının görüntüsü.
Kalemegdan Tenis Kortu

 

Bir bahçe içerisinde renkli çocuk sandalyeleri ve bankların olduğu bir görüntü.
Kalemegdan Eğlence Parkı

Sava ve Tuna Nehri

Kalemegdan bahçesinde ilerleyip İstanbul Kapısından bahçeye giriyorsunuz ve işte şehir manzarası sizlerle.Bahçenin içerisinde Osmanlı Dönemi‘nden kalma Saat Kulesi,İstanbul Kapısı,Damat Ali Paşa’nın Türbesi,Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırmış olduğu bir çeşme var.

Belgrad gezi rehberi sıralamasında bir numarayı hak ediyor diyebilirim.Şehri gezip yorulduğunuzda burası ayaklarınızı uzatıp uzun uzun dinlenebileceğiniz bir nokta olabilir sizler için. Bu arada Kalemegdan‘a giriş ücretsiz.

 

Park içerinde iki yol ayrımının ortasına inşa edilmiş bir türbeden görüntü.
Kalemegdan Damat Ali Paşa Türbesi
Kemerli iki farklı kapı, kapıların hemen ortasında bir top arabası ve göğe doğru yükselen bir saat kulesinin yer aldığı görüntü.
Kalemegdan İstanbul Kapısı
Korkuluklara yaslanmış, Sava Nehrine doğru gülümseyerek poz veren bir kadın fotoğrafı.
Kalemegdan Manzara

Knez Mihailova Caddesi

Bizim İstiklal Caddesi‘ne benziyor, bir tramvayı eksik. Bir çok mağazanın, butiğin, pasajın yer aldığı bir cadde. Bir şeyler yiyip , bir kahve içip, etrafı izleyip, kendinizi Avrupa’da bir şehirde gibi hayal edin. (Cafe Factory’de bir kahve 175 RSD =1,40 Euro) Binaların güzelliği, kafelerin otantikliği, restoranların albenisi her şey ama her şey sizi cezbedecek emin olabilirsiniz.

Mavi ojeli tırnaklarıyla, elinde kahve fincanı ile çekilmiş bir görüntü.
Belgrad Coffee
TrafiTrafiğe kapalı,karşılıklı binaların yer aldığı cadde üzerinde yürüyen insanların yer aldığı bir fotoğraf karesi.
Knez Mihailova Caddesi
Meydanda şemsiyeler altında oturan insanların yer aldığı bir görüntü.
Knez Mihailova

Republic Square (Cumhuriyet Meydanı)

Şehrin en ünlü meydanı,hatta buluşma noktası. Prens Mihailo Obrenović heykeli hemen dikkatinizi çekecek. Kim derseniz? Ülke üzerindeki Osmanlı hakimiyetine son veren kişi. Hemen arkasında ise National Museum Belgrade (Belgrad Ulusal Müzesi) yer alıyor.Müzenin içerisinde dünyaca ünlü sanatçıların eserleri yer alıyor. Van Gogh, Picasso, Renoir, Giovanni Battista Tiepolo,Titian, Raphael, Degas, Gustav Klimt ve daha fazlası.

Meydanda yeşil kubeli, dışı kırmızı ile boyanmış ve önünde heykelin yer aldığı şehir meydanından görüntü.
Cumhuriyet Meydanı

Aziz Sava Katedrali (Chuch Of Saint Sava)

Dünyadaki ikinci en büyük Sırp-Ortodoks Kilisesi. Aziz Sava‘da bu kilisenin kurucusu olup, ölümünün ardından seneler sonra 1595 yılında katedralin bulunduğu noktada,bedeninin kalıntıları yakılmış ve olayın üstünden 340 yıl geçmesinin ardından, Sırplar bu noktaya Aziz Sava Katedrali‘ni inşa etmeye başlamışlar.Fakat çıkan savaşlardan dolayı bir türlü tamamlanamamış.

20. yy tekrar yapımına başlanan katedralin dış görüntüsü tamamlansa da, içeriye girdiğinizde hala devam eden hummalı çalışma biraz hayal kırıklığına uğratabiliyor.İbadet yapmak ya da görmek isterseniz alt kata inebilirsiniz. Bu arada Ayasofya‘ya benzerliği de gözünüzden kaçmasın.

Krem rengi taşlarla inşa edilmiş kiliseyi arkasına alarak,kilisenin bahçesinde poz veren genç kadın.
Aziz Sava Katedrali
Kilisenin içerisinde sergilenen resimlerden görüntü.
Aziz Sava Katedrali
Kilisenin tavanına çizilmiş Hz. İsa'nın fotoğrafının yer aldığı bir görüntü.
Aziz Sava Katedrali

Skadarlija

Belgrad gezi rehberi çalışmamı yaparken ilgimi çok çekmişti çünkü nerede okusam burası için şehrin en keyifli noktası olduğunu söylemişler ve gerçekten de öyle.Arnavut kaldırımlı sokaklarda yer alan eski bakımsız binalar ve bu binaların altında yer alan restoranlarda yapılan Sırp yemeklerini tatmak ,canlı müzik eşliğinde keyifli vakit geçirmek için geliyor yerli ve yabancı bir çok kişi.

Bir zamanlar çingenelerin yaşadığı bölge,şimdilerde şehrin en bohem noktası olmuş.İstanbul’da yaşıyor ya da biliyorsanız Karaköy ya da Galata sokakları hemen gözünüzün önüne gelecek. Burada birbirinden farklı hediyelik eşyalar var, özellikle de magnetler çok başarılı.

Trafiğe kapalı bir yolda, arkasında binların ve restoranların olduğu bir sokakta poz verip gülümseyen kız.
Skadarlija
Siyah büyük bir şemsiyenin oluğu bir restoran, duvarları yemyeşil sarmaşıklarla çiçeklerle dolu bir görüntü.
Skadarlija Restoranlar
Yanyana yapışık olarak inşa edilmiş binalar, binaların hemen önünde birkaç ağacın yer aldığı görüntü.
Skadarlija Bina Boyama
Soft renklerle boyalı binaların hemen önünde poz veren gezginstar'dan bir kare.
Skadarlija

Nikola Tesla Müzesi

Sırp asıllı bir fizikçi,hatta eletrofizik uzamanı,hatta diyebiliriz ki kendisi bir çok teknolojinin fikir babası.Evet bu müzede Tesla’nın fikirlerine,deneylerine, bulmuş olduğu icatlara kadar bir çok bilgiye sahip oluyorsunuz.Öyle bir müze ki rehber eşliğinde gezmezseniz pek de bir anlamı olmuyor. Çünkü rehber eşliğinde gezdiğinizde fikirlerini anlayıp,uygulamalı sunumlara katılıp,videolar izleyebiliyorsunuz.Pazartesi günleri kapalı,diğer günler ise 9:45 de açılıp 20:00 ‘de kapanıyor ve her saat başı rehberli gezi yapabiliyorsunuz.Giriş ücreti ise 500 RDS( 30TL)

Cadde üzerinde park halinde araçlar, krem renkte bir bina ve kaldırımda gülümseyerek poz veren bir kadın.
Nikola Tesla Müzesi

Savamala Bölgesi

Bol grafitili, renkli evlerin olduğu hatta neredeyse harabe görünümüne sahip bir çok binanın olduğu bir yer.

Duvara çizilmiş fare  grafitisi ile beraber dilini dışarıya çıkarıp poz veren gezginstar.
Belgrad Grafiti
Duvara çizilmiş rengarenk grafitiler ile beraber elini duvara yaslayarak poz veren genç kız.
Belgrad Grafiti

Gece hayatından,kültürel etkinliklere,sokak sanatçılarına ve daha bir çok aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Branko’s Bridge (Branko’s Köprüsü) bulunduğu noktadan başlamalısınız keşfetmeye. KC Grad ismindeki mekan oldukça popüler.

Duvardaki grafiti önünde havaya tekme atıp poz veren bir kadın fotoğrafı.
Belgrad Grafiti

Zemun

Şehirde belki de gün batımını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden birisi.Şehrin kalabalık noktalarından kaçmak için oldukça iyi bir seçenek olabilir. Taa buralara kadar geldiyseniz Gardos Kula yani kule burada görmeniz gereken diğer bir nokta.39 metre yüksekliğinde ve Macarlar tarafından yapılmış. Kuleye çıkmak isterseniz ücretli bilginiz olsun.

Ada Ciganlija

Sava Nehri‘ne kıyısı olan bir parkın içerisinde yer alan plaja benzer bir yer.Havaların ısınmasıyla iğne atsanız yere düşmez bir hal alan park, şehirden kaçıp dinlenmek için güzel bir alternatif olabilir.

Belgrad’da Nerede Ne Yenir?

Eliyle yuvarlak pide ekmeğinin içini açıp, içindeki köfte ve beyaz lahanayı gösterirken çekilmiş bir görüntü.
Pljeskavica

Bu kadar gezmenin üstüne kurt gibi acıkabilirsiniz o zaman, en meşhur Sırp yemeği olan pljeskavica denemelisiniz. Bu bir tür ızgarada pişmiş köfte ve denemeniz gereken adres ise Prava Pljeskavica.

Pekara yani pastane gördüğünüzde mutlaka uğrayın. Gözünüze kestirdiğiniz atıştırmalıklardan alın ve yanına da güzel bir kahve. Bunu da Knez Mihailova caddesi üzerindeki yerlerden birinde yapabilirsiniz.

Belgrad’da nerede kalınır ?

Gezdik, yiyip-içtik, eğlendik ee peki geceyi nerede geçireceğim derseniz de Eski Şehir’de (Stari Grad) konaklamalısınız. Burası şehrin kalbi konumunda çünkü eski yapılar, barlar, gece hayatı, restoranlar ve daha fazlası burada yer alıyor. Hostel, pansiyon, otel gibi birçok seçenek mevcut ve fiyat olarak da oldukça uygunlar. Yeni şehir tarafında konaklamak isterseniz ise daha çok büyük otel zincirlerinde kalabilirsiniz.

Avrupa’nın ortasında her yerden turist çekmeyi başaran,hayat dolu bir şehir burası. Belgrad gezi rehberi yazıma başlarken bu kadar uzun olacağını pek tahmin etmemiştim.Sorularınızı yorum olarak yazabilir ya da instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.Şimdilik vize istemeyen Sırbistan‘ın başkenti Belgrad‘a yolunuzun düşmesi dileğiyle. Maceralarıma ortak olmak için Instagram ve Facebook üzerinden takibe bekliyorum.

Gülümseyin Hayata 😉

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir