Üsküp gezi rehberi yazım ile karşınızdayım. Üsküp’e ulaşım, şehirde nerede konaklanır, Üsküp yemekleri ve tarihin derinliklerine inip Üsküp gezilecek yerler notlarımı sizlerle paylaştım.
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp, farklı devletler tarafından yönetilmiş ve şehrin tarihi dokusuna çeşitli izler bırakmışlar. Roma, Bizans, Osmanlı, Sırp hükümetleri tarafından ele geçirilip yönetilmiş. Osmanlı döneminde şehre Üsküp ismi verilmiş, günümüzde ise şehir Makedonca Skopje ismini kullanıyor.
Şehri baştan yaratmaya, modern binalar yapmaya bir de her yere abartmıyorum heykeller yerleştirmeye soyunmuş devlet. Üsküp’ü ikiye bölen Vardar Nehri üzerine yapılan yeni köprüler, gösterişli müzeler, sanat merkezi binaları ve adım başı karşılaşacağınız heykeller ile şehre bir Avrupa havası katmaya çalışılmış. Akşam havanın kararması ile birlikte şehrin merkezi ayrı bir havaya bürünüyor ve gün ışığında gördüğünüz gösterişli binlar bu kezde ışıklarla aydınlatılarak başka bir görsel şölen sunuyor.
Üsküp para birimi olarak Makedonya Dinarı (MDK) kullanıyor ve Euro kullan diğer ülkelere göre tabi ki bütçe dostu bir ülke. Tek ihtiyacınız olan uçak bileti ve pasaport. Vizeye de gerek yok, ucuz da bir şehir daha ne olsun !!!
Üsküp’e Ulaşım ve Şehir içi Ulaşım Alternatifleri
Üsküp nerede sorusunu cevaplayıp sonrada ulaşım hakkında tüm detayları sizlerle paylaşacağım ki hiiiç zorluk çekmeyin 😉 Avrupa’da yer alan bir ülke fakat AB üye değil. Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan ülkeleri ile sınır komşusu. Ooo iyimiş dediğinizi duyar gibiyim. Bir taşla birden fazla kuş vurup farklı ülkelere de geçiş yaparak, buraları da görebilirsiniz.
Üsküp’e Nasıl Gidilir ?
Uçak ile Ulaşım
İstanbul’dan Pegasus ya da Türk Hava Yolları’nın direk Üsküp Büyük İskender Havalimanı‘na uçuşu var ve ortalama 1 saat 30dk sürüyor. Tabi ki hava şartlarını göz önünde bulunmak gerekiyor. Biz yaklaşık 5 saatlik rötar ile Üsküp’e ulaşım sağlamıştık. İstanbul’da havanın karlı olması uçakların iniş ve kalkışlarında yaşanan aksaklıklar sonucunda yaklaşık 5 saatimizi Sabiha Gökçen Havalimanı lounge bölümünde yiyip, içip, yağan karı seyrederek geçirdik. Aslında zamanımız var haydi biraz keyif yapalım diyerek Yapı Kredi Adios Premium kartımız ile lounge hizmetinden indirimli yararlanarak içeriye girdik. Havanın kötüleşmesi, uçakların geçikmesi ile iyi ki lounge’a girmişiz derken, giderek artan kalabalık ile yetişirilemeyen açık büfe yemek servisi anı olarak hala aklımın bir köşesinde dururken Üsküp gezi rehberi yazım ile sizlerle de paylaşmak istedim. 🙂
Üsküp Havaalanı Şehir Merkezi Ulaşım
Şehir merkezine ulaşım için taksi ya da otobüs kullanmanız gerekiyor. Bence taksiyi hiç aklınızın ucuna bile getirmeyin. Olurda binecek olursanız mutlaka sıkı bir pazarlık yapın.
En ucuz ve kolay ulaşımı Vardar Ekspres ile sağlayabilirsiniz. Ortalama 40dk’da şehir merkezinde oluyor. Saatlerini, ücretini öğrenmek için tıklayın !!!
Üsküp’e Otobüs ile Ulaşım
İstanbul’dan Sofya’ya ya da Selanik’e ulaşıp buradan aktarma yaparak Üsküp’e ulaşabilirsiniz. Fakat atlamamanız gereken bir nokta var ki bu da Schengen vizesine sahip olmanız. Uzun ve yorucu bir yolculuk olacağı için açıkçası pek tavsiye etmem. Gümrük kontrolünü de işin işine katarsak yolculuk epey uzar.
Üsküp’e Özel Araç ile Ulaşım
Türkiye’den yola çıkıp, Kuzey Makedonya’ya arabayla gitmek, yol boyunca gezmek istiyorum diyorsanız bende cevap olarak harika bir fikir derim. Unutmayın Schengen vizenizin mutlaka olması gerekli. Biz buna benzer bir tur yaptık 8 ülke 6 bin km yol. Üsküp üzerinden değil de Tiran üzerinden geçerek Viyana kadar ulaştık.
Üsküp’e ulaşmak için Selanik ya da Sofya üzerinden geçmeniz gerekiyor. Her iki yolda oldukça bakımlı o yüzden konfrolu ve rahat bir yolculuk yaparsanız aracınız ile. Sınır kapılarında geçiş işlemleri sırasında genellikle kuyruk oluyor artık şansınıza.
Böyle bir planınıza varsa yazımlarıma bir göz atın,
Road Trip Planlaması Nasıl Yapılır ? klik klik !!!
Araçla Yurtdışına Çıkmak klik klik !!!
Üsküp Şehir İçi Ulaşım
Yine geldik GezginStar’ın en sevdiği bölüme. Ne diyordu kendisi bir şehri yaşamak istiyorsanız yürüyerek, adım adım gezin. Ben toplu taşımayı mecbur kalmadıkça kullanmıyorum. Her yere yürüyerek gitmeyi tercih ediyorum. Gittiğim şehirde görmek istediğim noktaları Google Maps’den işaretliyorum ve nereler birbirine yakın böylelikle günlük gezi planımı yapabiliyorum.
İşte Üsküp’te tam böyle bir şehir. Her yeri yürüyerek, adım adım gezebileceğiniz toplu taşımayı belki bir tadına bakayım diyerek kullanabilirsiniz. Biz sadece Matka Kanyonu‘na giderken otobüs kullandık onun harcinde hep yürüdük. Zaten birbirine çok yakın görülmesi gereken noktalar.
Taksi kullanmak isterseniz dikkatli olun. Taksimetreyi açmıyorlar ve kafalarına göre bir fiyat söylüyorlar. O yüzden mutlaka ama mutlaka pazarlık yapın.
Otobüsler ise şehirde iki çeşit. Kırmızı çift katlı olanlar devlettin işlettikleri, tek katlı olanlar özel bir işletmeye bağlı. Biletleri otobüsün içinden ya da bilet gişelerinden alabilirsiniz.
Üsküp Gezi Rehberi Konaklama
Üsküp’te nerede kalınır ? sorusunun cevabını veriyorum Makedonya Meydanı ile Eski Şehir çevresini tercih edebilirsiniz. Şehirde her bütçeye göre konaklama seçeneği mevcut. İki kez Üsküp’e gezi amacıyla gittik ve her iki seferde de aynı otelde konaklamayı tercih ettik.
Üsküp’te konaklama yaptığımız otelin adı Mola Hotel ve şehir merkezine yani Makedonya Meydanı’na yürüyerek 10dk uzaklıktaydı. Otelin misafirperverliği, odanın temizliği ve yöresel tatlarla hazırlanmış açık büfe kahvaltısı hatta taze sıkılmış portakal suyuna ekstra ücret almamaları gibi gibi sebepler tekrar tekrar burada kalmamızın nedeni. Bugün Üsküp’e gidiyoruz deseler sanırım yine bu oteli tercih edebilirim 🙂
Konaklama seçeneklerine bakarken genellikle booking.com, Agoda ve Airbnb sitelerinden yararlanıyorum. Üsküp konaklama fiyatları nasılmış bir göz atıyım derseniz bu üç siteyide kullanabilirsiniz.
Üsküp gezi rehberi yazımda sizlere bir güzellik yapıp, Airbnb referans kodu veriyorum. İlk rezervasyonunuzu oluşturup, konaklamanızı gerçekleştirdikten sonra 130 TL kredi kazanmak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz. Eskiden tek bir kod kullanılıyordu ve buradan paylaşıyordum fakat artık kodların geçerlilik süresi var. Bu yüzden karşılıklı kazanalım derseniz gksn@msn.com e-mail adresi üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
Üsküp’te Yeme İçme
Üsküp yemekleri aslında bizlerinde damak tadına uygun. Bol bol et yemeği, çorba, börek, bakliyatlardan hazırlanmış yemekler gibi gibi lezzetler sunuyor. Üsküp’te yemek fiyatları nasıl derseniz ? evet bir çok Balkan ülkesinde olduğu gibi burası da oldukça uygun fiyatlı.
Üsküp’te Cevapi (köfte) yemek istiyorsunuz ve internetten şöyle bir baktınız ilk olarak karşınıza Destan Köfte çıkacak. Üsküp’e ilk gelişimizde burayı denemiştik. İkinci gelişimizde ise Kaj Serdarot isimli restoranı tercih ettik. Destan’a göre porsiyonlar daha dolu geliyor ve serviste daha hızlı.
Sokaklarda gezerken birden burnunuza mis gibi börek kokusu gelebilir. Adım başı karşılaşacağınız bu dükkanların neredeyse hepsi de lezzetli börekler yapıyor. Özellikle pırasalı böreğini denemenizi tavsiye ediyorum yok öyle bir lezzet.
Nehir kenarına sıralanmış restoran ve kafeleri deneyebilirsiniz. Akşam üzeri gittiğinizde, havanın kararmasıyla binalarda yanan ışıkların sunduğu görsel şöleni izlemekte ayrı bir keyif.
Makedon yemekleri yiyip, canlı müzik eşliğinde eğlenelim derseniz sizi Skopski Merak isimli restorana alalım. Garsonlar iyi derecede ingilizce biliyor, yemekler süper lezzetli ve fiyatlar da sıradan yerlere göre bir tık daha pahalı. Aklınızda olsun porsiyonlar oldukça büyük, şaraplar çok başarılı bir de mutlaka rezervasyon yaptırın.
Üsküp’te ne içilir ? sorusunun cevabı ise yerel içkileri olan rakija yani rakı ilk sırada geliyor. Bildiğimiz rakılar gibi su katılarak içilmiyor. Shot bardağında veriliyor ve oldukça sert bir içki. Erik ve vişne rakısı en çok tercih edileni. Öyle hoop diye bir kaç tane arka arkaya yuvarlamayın benden söylemesi, otelin yolunu zor bulursunuz 😉 Şarapları da oldukça lezzetli ayrıca yerel bira markası olan Skopsko‘yu da deneyin.
Üsküp Gece Hayatı
Gece hayatı diyince Balkanlarda ilk akla gelen yer Belgrad olsa da Üsküp gece hayatı da oldukça renkli. Vardar Nehir kenarında yer alan mekanlarda canlı müzik eşliğinde eğlenebilir, Eski Şehre gidip daha salaş ortamlarda müziğin tadını çıkarabilir ya da ben gece kulübüne gitmek istiyorum derseniz şehirde size uyan bir yer kolaylıkla bulabilirsiniz.
Ben internette, yabancı kaynaklardan araştırma yapıyorum genellikle çünkü Türkçe sitelerde hep aynı yerler anlatılıyor. Uzun uzun şurada bu müzik çalıyor, şurası şöyle bir atmosfere sahip diye anlatmaktan ziyade Üsküp gezi rehberi yazımda deneyimlediğim ve beğendiğim yerlerin isimlerini paylaşmak istedim. İyi eğlenceler
Vardar Nehri kenarındaki Irish Pub St.Patrick favori mekanlarımdan biri.
Eski Şehir’de Rakija Bar Kaldrma deneyebilirsiniz.
Gece kulübü olara ise, Club Epicentar ile XL Summer Club tercihi edebilirsiniz.
Üsküp Gezilecek Yerler
Google Maps GezginStar Üsküp Hartası !!!
Makedonya Meydanı (Üsküp Meydanı)
Şehrin gezmeye başlayacağınız ilk nokta burası olmalı. Üsküp’ün kalbi konumunda olan meydanda 22 metre yüksekliğindeki Büyük İskender Heykeli diğer ismiyle Warrior on a Horse yani Atlı Savaşçı heykeli bu meydanın simgesi. Yunanistan ile yaşanan sorundan dolayı heykele Büyük İskender adını verememişler. 2011 yılında Makdeonya’nın bağımsızlığının 20. yılı anısına yapılmış.
Makedonya Zafer Kapısı
Meydana oldukça yakın bir konuma, 2014 yılında şehri yenileme projesi kapsamında yapılmış Makedonya Takı.
Şehirdeki Heykeller
Makedonya Meydanı’na geldiğinizde kafanızı nereye çevirseniz büyüklü küçüklü bir çok heykel gözünüze çarpacak. 2014 yılında şehirde yenileme projesine başlamışlar ve bu proje kapsamında şehrin farklı noktalarına heykeller yerleştirilmiş.
Üsküp Kalesi
Depremde zarar görüp bir kısmı yıkılan kale restore edilmiş ve ziyarete açılmış. Açıkçası şehir manzarası dışında tarihi kalıntılara dair pek görülecek bir şey yok. Zamanınız bolsa ve illa kaleye çıkmak istiyorum diyorsanız , size tavsiyem gün batımında kaleye çıkmanız. Böylece gün batımında şehir manzarasını yüksek bir noktadan izlemiş olursunuz.
Taş Köprü
Üsküp denildiğinde ilk akla gelen yapılar arasına adını yazdırmış olan Taş Köprü 1451-1469 seneleri arasında 12 kemerli ve 214 metre uzuluğunda inaş edilerek Vardar Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlamış. Mimar Sinan’ın eseri olduğu düşünülmekte. Günümüzde köprü sadece yayalar tarafından kullanılmakta.
Türk Çarşısı (Old Bazaar)
Taş Köprü’den karşıya geçtiğinizde kendinizi Türk Çarşı’nda bulacaksınız. Üsküp gezi rehberi listelerinin de ilk 5 noktasından biri. Osmanlı Devleti tarafından kurulup, şehrin ticaret merkezi olarak tarihler boyunca kullanılmış. Şimdilerde ise turistlerin uğrak yeri olarak Osmanlı’dan kalma hanları, hamamları, camileri gezip, lokantalarda Üsküp köftesi Cevabi yediği, tarihi sokaklarında fotoğraf çektiği şehrin gözde noktalarından bir konumunda.
Vodna Dağı ( Milenyum Hacı )
Yine bir taşla iki kuş vuralım derseniz, teleferik ile Vodna Dağı’na çıkarak şehre tepeden bakabilir aynı zamanda da 66 metre yüksekliğe sahip, dünyanın en büyük hacını görebilirsiniz. Hıristiyanlığın 2.000. yılına özel olarak yapılmış Milenyum Hacı, Üsküp’ün her yerinden görülebilmekte ve hava karardığında ise ışıklarla aydınlatılıyor.
Matka Kanyonu
Üsküp’e iki kez yolum düşmütü ve her iki seferde de Matka Kanyonu’nu ziyaret ettim. Diyeceğim şu ki bir kez daha Üsküp’e gitsem yine yolumu buraya düşürürüm, mutlaka ama mutlaka gidin. Yemyeşil bir doğa içerisinde, patika yollarda yürüyüp, ister kano isterseniz tekne turu yapabileceğiniz, kaya tırmanışı içinde oldukça uygun olan bu doğa harikası yer Üsküp merkeze 15km uzaklıkta bulunuyor. Otobüs terminalinden kalkan 60 numaralı otobüsü kullanarak ulaşım sağlayabilir ya da kendi aracınız ile gelebilirsiniz.
Arkeoloji Müzesi
2014 yılında kapılarını açan müze neoklasik tarzda, 3 katlı olarak inşa edilmiş. Müzede 6000’den fazla dikkat çekici parça sergilenmekte. Balmumu heykelleri, eski paralar, tablolar gibi objelerin yanı sıra bir kopyası da burada sergilenen Büyük İskender Lahdi’ni görebilirsiniz.
Vize istemeyen, hafta sonu kaçamağı yapabileceğin bir destinasyon olan Üsküp ilk defa yurt dışına çıkacaklar için de oldukça güzel bir alternatif. Üsküp gezi rehberi yazım ile buraları bir de benden dinleyin istedim. Maceralarıma ortak olmak için Instagram ve Facebook üzerinden takibe bekliyorum. Gülümseyin Hayata 😉