Lviv ulaşım rehberi yazısı hazırlamamın en büyük sebebi şehre hangi yollarla ulaşım sağlayabileceğinizi, ülkeye giriş yaparken karşılaşacağınız durumları hem de şehir içi ulaşımın püf noktalarını sizlerle paylaşmak istedim. Ukrayna seyahtime dair diğer yazılarımın linklerini sayfanın en altına ekledim klik klik !!!
Lviv vize istemeyen, ister pasaportunuz ile isterseniz de çipli kimlik kartınız ile kolayca giriş yapabildiğiniz bir ülke. Uçaktan inip ülkeye giriş için pasaport kontrolüne gittiğinizde eğer ki çipli kimlik kartınız ile giriş yapacaksanız bir form doldurmanız isteniyor aklınızda bulunsun. Pasaport ile giriş yapacaksanız bu forma gerek yok. Pasaport kontrolünde sıra size geldiğinde bir kaç sıradan soru sorabiliyorlar. Neden geldiniz ? Nerede kalacaksınız ? Ne zaman döneceksniz ? gibi gibi…
Daha önce giden arkadaşlarımdan ya da okuduğum bloglarda tek başına ya da grup olarak ülkeye giriş yapan erkekleri sorguya alabiliyorlarmış. Bence kadın erkek fark etmiyor, burada önemli olan pasaport ile mi giriş yapıyorsunuz, güvenilir bir imaj yaratıyor musunuz, daha önce yurt dışına çıkış yapmışmısınız gibi gibi detaylara önem veriyorlar. Sorguya alınırsanız panik yok, gidiş dönüş uçak biletinizi ve konaklama rezervasyonuna ait dökümanları isteyebilirler, mutlaka yanınızda olsun. Biz Kiev Borispol Havalimanı‘ndan giriş yaptık ve tek sordukları şey turist misiniz ? sorusu olmuştu 🙂
Lviv Ulaşım Rehberi
Uçak ile Ulaşım
Lviv şehrine İstanbul’dan aktarmasız olarak THY, Pegasus Hava Yolları ve Ukrayna Hava Yolları (flyuia) ile gerçekleştirebilirsiniz. Ukrayna Hava Yolları 10 ay öncesinden alınan biletler için kampanya yapıyor. Lviv ulaşım rehberi yazım ile sizlere bir püf nokta vermiş oldum bir düşünün belki sizi de yoldan çıkartırım 🙂 O yüzden sizlere tavsiyem gerçekten ucuz seyahat etmek istiyorsanız biletinizi alıp unutun. Ben gidiş dönüş bilet için 43 € ödeme yapmıştım. Diğer hava yolu şirketlerinin de güzel kampanyaları oluyor onlardan da yararlanabilirsiniz. İstanbul Lviv uçak yolculuğu yaklaşık 1,5 saat sürüyor.
Lviv Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Lviv havalimanı şehir merkezi arasındaki ulaşımı troleybüs, otobüs, Uber ve taksiyle gerçekleştirebilirsiniz.
9 Numaralı Troleybüs, ile şehir merkezine 9-16 dk ulaşıyorsunuz ücreti ise 5 UAH. Ivan Franko Üniversitesi bölgesine gdecekseniz bu ulaşım aracını kullanın.
48 Numaralı Otobüs, ile şehir merkezine 10-15 dk ulaşıyorsunuz ücreti ise 5 UAH. Svobody Caddesi’ne kadar gidebiliyorsunuz.
Taksi, bence en son tercih edeceğiniz ulaşım aracı olmalı. Taksimetre açmayıp, oldukça yüksek fiyat isteyen şoförler ile uğraşmak zorunda kalmayın.
Uber, benim favori ulaşım aracım. Ucuz ve konforlu. Telefonunuza uygulamayı yükleyin, havalimanında Wİ-Fİ bağlanarak uygulama üzerinden aracınızı çağırın hepsi bu kadar. Ödemenizi de kredi kartı ile yapabilir gideceğiniz mesafe için ücreti baştan görebilirsiniz. Yani sizden fazla para isteyemezler. Kabalık bir arkadaş grubuyla gelsiyseniz, ücretide bölüşeceğinizi düşünürsek Uber candır deyip bol bol kullanın.
Tren ile Ulaşım
Lviv’e tren ile ulaşmak isterseniz, Avrupa’nın bir çok yerinden gelebileceğiniz gibi uçak ile Kiev’e gelip buradan Kiev Lviv treni ile şehre ulaşabilirsiniz. Ben işte tam da bu ulaşım aracını kullanarak Lviv’e ulaştım. Lviv ulaşım rehberi yazım ile tren biletini nasıl alacağınızı ve yolculuk nasıldı ? sorularınızı aşağıda cevapladım.
Hızlı trenin içerisinde küçük de olsa bir restoran bulunuyor. Çok seçenek yok ama yine de iş görür aklınızda bulunsun.
Ukrayna Demir Yolları‘ndan aldığımız hızlı tren bileti ile Kiev’den Lviv’e yaklaşık 5 saatte ulaştık. 288UAH kişi başı bilet fiyatı. Yolculuk oldukça konforluydu. Dönüş yolculuğumuzu ise gece treni ile gerçekleştirdik.
Bu tam bir kara tren deneyimi oldu bizim için. Daha önce yataklı tren ile Sofya Ekspresi’ni kullanmıştım ve vagonlar oldukça temiz ve yeniydi. Ukrayna tren yolculuğu için böyle bir durum söz konusu değil. Perdeler oldukça eski, yatakların üzerinde eski bir örtü vardı. GezginStar bunlara takılır mı ? tabi ki hayır !!! olsun bunların hepsi bir deneyim… Türkiye’de çarşafları size veriyorlar yatağınızı hazırlamanız için ama burada öyle değil. Trendeki görevli herkesin yatağını büyük bir özenle tek tek hazırladı. Yolculuğumuz yaklaşık 9 saat sürdü ve yol boyunca mışıl mışıl uyuduk ve böylece ekstradan konaklama parasıda ödememiş olduk.
Yataklı trenlerde kompartıman çeşitleri neler derseniz kısacak anlatıyım hemen çünkü bilet alırken işinize çok yarayacak 😉
De Luxe / 1-cl.slepeer, 2 yataktan oluşan 1. sınıf kompartıman. Biz biletimizi bu sınıftan almıştık evet diğerlerine göre fiyat farkı var. İçlerinde en pahalı olanı. Fakat erken alırsanız uyguna bulabiliyorsunuz. Ödediğimiz kişi başı tutar 471UAH.
Compartmet / 2-cl.slepeer, 4 yataklı 2. sınıf kompartıman. 4 kişilik arkadaş grubuyla seyahat ediyor ya da ben başkaları ile rahatça uyuyabilir diyorsanız bu sınıfı tercih edebilirsiniz. Fiyatı De Luxe göre uygun.
Berth / 2-cl.slepeer, 2 ya da 4 yataklı olan 3. sınıf bir kompartıman burası ve kapısı bulunmuyor. Fiyatı ise diğerlerine göre oldukça düşük.
Lviv Tren İstasyonu’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Lviv Tren İstasyonu şehir merkezine yaklaşık 3,5km uzalıkta. Bu durumda ulaşım için Uber ya da tramvay kullanabilirsiniz. Opera Binası’na ulaşım için 6 numara, Rynok Meydanı için ise 1 ve 9 numaralı tramvayları kullanmalısınız.
Biz şehir merkezine ulaşım için Uber’i tercih etmiştik. Tren istasyonunun çıkış kapısında wifi bağlantısı oldukça iyi. Buradan konumunuzu seçip UBER’i çağırın. Bu arada Lviv ulaşım rehberi yazım ile sizlere önemli bir bilgi veriyorum tren gelip, istasyondan insanlar çıkmaya başlayınca Uber için ödediğiniz rakamlarda artıyor. Aracı uygun fiyatlı buldunuz çağırıyorsunuz, bir kaç dakika sonra iptal geliyor. Böyle yapmalarındaki amaç daha yüksek fiyata başka bir müşteri bulmalarından kaynaklı. Yani aklınızda olsun trenden indiğiniz anda o yoğunluk sırasında Uber çağırmayın biraz bekleyin öyle çağırın.
Lviv Şehir İçi Ulaşım Alternatifleri
Geldik yine GezginStar’ın en sevdiği bölüme. Şehir içi ulaşım aternatiflerini değerlendirirken hep söylüyorum şehri yaşamak istiyorsanız, yürüyün ve adım adım şehri keşfedin !!! Her gün şehirde ortalama 10-15km yürüyüp, üşüdükçe de kafelerde içimizi ısıttığımız bir gezi oldu.
Lviv yürümeye o kadar müsait bir şehir ki görmeniz gereken yerler birbirine oldukça yakın. En uzak yürüme mesafemiz High Castle çıkışımız oldu. Zorlu hava koşullarında, kar yağışı olsa da bir güle oynaya yürüyerek çıktık.
Lviv’de Bavulları Emanete Bırakın
Lviv’de ve Kiev’de bizim kurtarıcımız olan çantalarımızı emanet ettiğimiz yerleri yazmadan geçemeyeceğim. Şimdi demeyin oteller çantaları emanete alıyor diye. Peki ev kiraladıysanız ne yapacaksınız. O zaman tıpı tıpış emanet dükkanına doğru alayım sizi.
Konum olarak Svobody Caddesi üzerindeki McDonald’s’ın hemen yanındaki kapıdan girip binanın ikinci katına çıkmanız gerekiyor. Zaten kapıdan girdiğinizde görecekseniz yeşil renkli bir tabelası var. Detaylara ulaşmak için klik klik !!! Orta boy bir çanta için 40 UAH ödedik.
Kiev Gezi Rehberi yazımı okumak için klik klik !!!
Kiev Noel Pazarları ve Yılbaşı Kutlamaları yazımı okumak için klik klik !!!
Lviv Gezi Rehberi yazımı okumak için klik klik !!!
Lviv Noel Pazarları ve Yılbaşı Kutlamaları yazımı okumak için klik klik !!!
Gittiğim ülkelerde özellikle ulaşım detaylı yazılar hep oluşturmay çalışıyorum. Lviv ulaşım rehberi yazım ile yaşadığım deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Zamanınız varsa yolculuğunuza tren seyatini eklemenizi tavsiye ediyorum. Doğasıyla sizleri büyüleken, yataklı tren yolculuğu ile de farklı bir deneyim yaşamış olursunuz. Maceralarıma ortak olmak için instagram ve facebook hesaplarımdan takibe bekliyorum. Gülümseyin Hayata 😉