Ksamil gezi rehberi ile nerede konaklanır ? Ne yenir içilir ? Hangi plajları mutlaka görmelisiniz gibi soruların cevaplarını bu yazımda detaylıca anlattım sizlere. Arnavutluk’un tatil beldelerinden biri ve aynı zamanda Makendonların da yaz tatili için tercih ettikleri popüler bir bölge çünkü Makedonya kadar ucuz. Evet evet yanlış duymadınız ucuz bir deniz tatili.
Türkiye’nin mis gibi sahilleri varken, nereden çıktı şimdi taaa oralar,işin ne diyor olabilirsiniz. Ama biz bir road trip’e çıktık ve yolculuğumuzun ilk durağı Yunanistan’ın incisi Lefkada adasından sonra ikinci durağımız olan Ksamil ‘e geldik.Yolculuğumuz yaklaşık 4 saat sürdü.
Ulaşım alternatifleri neler ?
Arnavutluk’un başkenti Tiran’a uçakla gelip,buradan araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.Yaklaşık 4,5 saat sürüyor ya da bizim yaptığımız gibi Yunanistan üzerinden geçebilirsiniz. Yalnız Yunanistan üzerinden geçecekseniz Schengen vizesine sahip olmanız şart. Uçakla gelirseniz vizeye gerek yok,direk girebilirsiniz.
Schengen vizesi nasıl alınır yazıma ulaşabilirsiniz,
Arnavutluk’un güneyinde, meşhur Yunan Adaları ‘ndan Corfu’ya komşu, Yunanistan sınırına çok yakın bir konumda Ksamil.Nüfusu ise yaklaşık 3.000 civarında.Komünist dönemde narenciye, zeytinyağı üretimiyle ünlü iken şimdilerde bu tarımsal faaliyetler çok az yapılır olmuş. 1991-1992 yıllarında turizmin yavaş yavaş canlanmaya başlaması ile 15-20 yılda tamamen turizm,burada bir gelir kaynağı olarak görülmeye başlanmış ve düzensiz evler, sahil şeridindeki kaçak işletmeler vesaire.Hepsi de düzensizliğin içinde bir düzen oluşturmuş gibi duruyor.
Nerede konaklanır, nelere dikkat etmeli ?
Ksamil tatiline yüksek sezonda geliyorsanız yani Temmuz-Ağustos aylarında,her yer çok kalabalık oluyor ve boş bir pansiyon,otel bulmak da bi hayli zorlaşıyor.
Konaklamamızı booking.com üzerinden Spahiu Apartament ismindeki bir evin giriş katındaki stüdyo dairede yaptık. Burayı seçmemizdeki en önemli etken aracımızı park etmek için bir otoparkının ve genel puanının yüksek olmasıydı. Arnavutluk’a yabancı bir plakalı araç ile geldiğinizde sorun yaşayabilirsiniz, bunun en önemlisi de araç hırsızlığı. Ksamil gezi rehberi yazım ile hemen bir tavsiye veriyorum sizlere Arnavutluk’ta nereye giderseniz gidin aracınızı güvenli bulduğunuz noktalara bırakmalısınız. Zaten ekonomik anlamda çok iyi olmayan bir ülkede nasıl oluyor da bu kadar lüks araca biniyorlar diye kafanızdan geçirebilirsiniz. Yanıtı çok basit tabiki araç hırsızlığı. Almanya’dan ve diğer Avrupa ülkelerinden çalıp Arnavutluk‘a girdiriyorlar. Konaklama bir gece 2 kişi için 25€ ödeme yaptık. Rezervasyonunuzu daha erken yaparsanız daha uygun fiyatlara da bulabilirsiniz.
Ksamil için hayat kurtaran bilgiler hangileri ?
Beyaz kumsallara sahip, turkuaz mavisi denizi, yeşili bol ve küçük bir kaç adası ile Ksamil fotoğraflarını ilk gördüğünüzde, kalbinizde taht kurup buraya kesin gitmeliyim diyecekseniz. Maldivler‘e benzetenler olmuş fakat ben pek benzetemedim.
İyon Denizi’ne kıyısı olması sebebi ile berrak koylara sahip. Az parayla çok da güzel bir tatil yapabilirsiniz fakat burada önemli olan sizin beklentiniz.
Şimdi bu ne demek ? diyebilirsiniz hemen açıklıyorum;
- Ben gittiğim yerleri objektif olarak değerlendirmeye, doğru olan bilgileri paylaşmaya çalışıyorum. Memnun kalmadıysam bunu memnunmuşum gibi aktarmak benlik olan bir durum değil.
- Ksamil gezi rehberi hazırlıklarımı yaparken kaynaklardan araştırma yaptığımda belli başlı popüler plajlardan bahsediliyor ama kimse buraların doluluğundan bahsetmiyor. Biz de aralarından Abiori Beach ‘için tercih ettik. Şöyle güzel denizi var, plajı böyle güzel diye anlatılıyor, yalan değil doğru ama dip dibe güneşlenmek ve yüzmek zorunda kalıyorsunuz.
- Sahildeki işletmelerin hepsi de ücretli yani sadece bir şeyler yiyip-içtiğinizin parası değil,şezlong şemsiye parasını da alıyorlar çakallar.
- Merkezinde doğru düzgün yemek yiyecek mekan yok, kafeler var onlar da çok kalabalık ve yiyecekler de hep fast food.
Burası için mutlaka yapmanızı tavsiye edeceğim ve benim de büyük keyif aldığım şey, güneşin batışını denize karşı izlenmek oldu. Bunun da bir kaç adresi var ama biz onlardan Veranda Apollonia Restoran olanını tercih ettik. İsterseniz Guvat Beach Restoran’a da gidebilirsiniz.
Yemek olarak deniz ürünlerini tercih etmelisiniz. Hem tazeler, hem de çok lezzetliler. Fiyatları da oldukça uygun. Sahilde yer alan plaj işletmelerinin bir çoğu aynı zamanda restoran hizmeti veriyorlar.
Ksmail Gezi Rehberi Plaj ve Restoran Tavsiyeleri
Hem plaj hem de yeme içme konusunda gidebileceğiniz mekanları sıraladım aşağıda ve küçük yorumlar da yazdım.
Abiori Beach / Restoran
Denize girmek için burayı tercih ettik ama çok kalabalıktı. Çocuklar, bağırma sesleri, küçük bir plaj… Denizin berrak rengi bile bulanıklaşmış kalabalıktan. Jamaika Adası’nın hemen karşısında yer alıyor bu plaj ve isterseniz deniz bisikleti kiralayıp adaya da geçebilirsiniz çok yakın. Ksamil gezi rehberi yazımın üst satırlarında bu plaj hakkındaki düşüncelerimi detaylıca yazdım. Lütfen okumadankarar vermeyin 🙂
Veranda Apollonia Beach / Restoran
Yemek ve gün batımı için favori adresim. Aynı zamanda Ksmail gezi rehberi yazımında en gözde mekanı.
Bora Bora Beach / Restoran
Midyesini denemelisiniz.
Guvat Beach / Restoran
Küçük bir plajı var, okuduğum kadarıyla da yemekleri ve gün batımı güzelmiş.
Ksamil’de Gezilecek Yerler
Deniz, kum, güneş dışında tarihe ilginiz varsa Yunan döneminden kalma Butrint Antik Kenti‘ni ziyaret edebilirsiniz.Eğer daha fazla doğayla,yeşille buluşmak isterseniz Syri i Kalter (Mavi Göz) ‘e gidenilirsiniz. Bir su kaynağı ve mavinin her tonuna sahip olmasından dolayı bu ismi alıyormuş.Bizim vaktimiz yeterli olmadığı için bu iki yere de uğrayamadık ama bol vaktiniz varsa kaçırmayın derim.
Demem o ki Ksamil tatilimiz için ayırdığımız 2 günlük süre, bize çok geldi sadece 1 gece yatıp ertesi sabah erken bir saatte arabamıza atlayıp kaçtık hemen buradan. Belki bizim Lefkada kadar harika bir deniz tatilinden sonra buraya geliyor olmamız, belki de bölgenin çok kalabalık olmasından kaynaklanıyor buradan kaçmamızın sebebi. Gider misin tekrar diye sorsalar, hayır gitmem demem fakat sadece sezon başı ya da sonunu tercih ederek giderim. Sizler de öyle giderseniz daha keyif alacağınız bir tatil geçirmiş olursunuz. Ksamil gezi rehberi yazım için yorum bırakabilir ve beni Instagram ve Facebook üzerinden takip edip, maceralarıma ortak olmaya bekliyorum. Gülümseyin Hayata 😉
İlk yorum yapan siz olun