Bademli Köyü gezi rehberi yazım ile Maldivleri aratmayacak güzellikteki Dikili Bademli köyünün koylarını anlatmak için karşınızdayım. Adım adım Dikili Bademli‘de nerede denize girilir, koyların ulaşımı nasıl, Bademli’de ne yenir ve nerede konaklanır sorularının cevabını bulacağınız dolu dolu bir yazı hazırladım.
Bademli Köyü Nerede ? Bademli’ye Ulaşım
Bademli nereye bağlı diye soracak olursanız İzmir’in Dikili ilçesine bağlı şirin bir ilçe. Dikili’ye 9km uzaklıkta İzmir’e ise 120km uzaklıkta yer alıyor. Bademli Köyü’ne ulaşım için birkaç farklı alternatif bulunuyor. Kendi aracınız ile gitmeniz bölgeyi gezmeniz açısından oldukça büyük rahatlık olacaktır. Eğer ki aracınız yoksa motor ya da araba kiralamak güzel bir fikir olabilir.
Bademli Köyü ve çevresinde yer alan plajlara ait işaretleme yaptığım haritaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kendi Aracınız İle Ulaşım
İstanbul’dan Bademli köyüne ulaşmak için Osmangazi Köprüsü’nden geçerek 4 saat 35dk’da ya da Yenikapı- Bandırma feribotunu kullanarak 5 saat 40dk’da gidebilirsiniz. Ankara’dan ulaşım ise yaklaşık 8 saat sürüyor.
Otobüs ile Ulaşım
Bulunduğunuz şehirden otobüs ile Dikili merkeze ulaşım sağladıktan sonra Bademli Köyü dolmuşlarına binerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
Uçak ile Ulaşım
Bademli Köyü‘ne en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes. Burada inip araç kiralayarak yolunuza devam edebileceğiniz gibi toplu ulaşım araçları ile de Bademli’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanından IZBAN’a yani İzmir metrosuna binip son durak olan Aliağa’da inip ardından Dikili’ye giden dolmuşları kullanmanız gerekiyor. Dikili’ye ulaştıktan sonra tekrar dolmuşa binip Bademli’ye geçmelisiniz. Açıkçası yaz günü, sıcakta toplu ulaşım araçları ile aktarma yaparak ulaşımın oldukça zor olacağını düşünüyorum. Tercihi sizlere bırakıyorum !
Bademli’de Ne Yenir ? Ne İçilir ?
Köy içerisinde yemek yiyebileceğiniz ya da bir şeyler içebileceğiniz mekanlar meydanda, nazar boncuklarıyla süslü olan sokakta yer alıyor. Buradaki mekanlardan birini tercih edebilirsiniz. Biz öyle sıradan bir yerde bir şeyler atışdırdık. Yani öyle oturup keyif yapıyım, günü burada batırıyım gibi bir durum yok aklınızda bulunsun.
Aslında köyün yemeklerinden çok koruk suyu ismindeki içeceği daha çok meşhur. Olgunlanmamış üzümden yapılıyor ve tadı da bir hayli ekşi. Ben tatlı sevenlerdenim derseniz koruk şerbetini tercih edebilirsiniz. Öğleden sonra köydeki kahvehanelerden birinde mola verip bu orijinal lezzetin tadına bakmalısınız.

Bademli Köyü Gezi Rehberi
Bademli köyü kendi halinde yaşayan, yaz döneminde oldukça kalabalık olan ufak bir köy. Helen’ler tarafından kurulan köyün tarihi M.Ö.190’lı yıllara dayanıyor. Sonraki dönemde zorunlu göç olan mübadeleye kadar yani 1923 senesine kadar Rumlar yaşamış. Köyün merkezinde sabah saatlerinde başlayan kalabalık akşam geç saatlere kadar sürüyor. Nazar boncuklarıyla süslenmeiş kahvehaneler köy meydanına ayrı bir hava katmış. Sabah saat 8 gibi köye simit almaya gittiğimizde çoktan köyün erkekleri kahvehanelerdeki yerlerini almış, sabah çaylarını yudumlarken geleni gideni izliyorlardı.
Dikili Bademli Koyları
Yazının başlığını Bademli Köyü gezi rehberi değil de Bademli Köyü plaj rehberi olarak bu bölümde günceliyorum 😊 Çünkü Bademli’de yapılacak en güzel aktivite adım adım koyları keşfetmek. Yakın bir konumdaysanız hafta sonu tatili için oldukça ideal. Sessiz, sakin, yeni yeni popüler olmaya başlayan Dikili Bademli koyları Maldivler ile yarışacak güzellikte. Hazırsanız keşfe başlıyoruz.
Killik Koyu
Zeytin ağaçları arasından, bozuk bir yoldan geçtikten sonra ulaşıyorsunuz Killik Koyu‘na. Beyaz kumu ile turkuaz rengine sahip denizi gelen tatilcilerin aklını başından alıyor. Plajda bulunan kil kayalarının oluşturduğu doğal kil çamuru ise Killik Koyu’nun bir diğer özelliği. Sığ bir denizi var ve çocuklu aileler tarafından da çokça tercih ediliyor. Giriş ücretsiz dilerseniz özel işletmelerde bulunuyor.

Killik Koyu’ndan plaj boyunca ilerlediğinizde Kane Antik Kenti’nin olduğu noktaya ulaşıyorsunuz. Killil Koyu’nun kalabalıklığından kaçıp biz burada denize girmeyi tercih ettik.

Pissa Koyu
Gördüğünüz an gözlerinize inanamayacağınız, uffff nasıl bir maviye sahip bu plaj diyeceğiniz Pissa Koyu, turkuaz renginde denizi, pırıl pırıl suyu ile benim aklımı başımdan almayı başardı. Bademli Köyü gezi rehberi listemin ilk sırasında yer alan yanına yıldızlar koyduğum koy burası. Sakın ama sakın es geçmeyin !!!! Deniz oldukça sığ, git git derinleşmiyor ama olsun o bembeyaz kumlara ayak basmak, yanınızda yüzen minik balıkları görmek oldukça keyifli.

Pissa Plajı‘nda halk plajı ve bir de özel işletme bulunuyor. Halk plajı saatler ilerledikçe çok kalabalık oluyor. O yüzden sabah erken saatte gitmenizi tavsiye edeceğim. Sezonuna göre değişiyordur fakat Temmuz-Ağustos ayları en yoğun olduğu dönem. Sizlerde bizim gibi sabah 8 de gidip kalabalık artmaya başladığında 10 gibi plajdan ayrılın ve başka koyarı keşfetmeye yollara düşün. Kumsalın çok dar olması, insanlarında dip dibe oturmasına sebep oluyor.

Küçük Zindancık Koyu
Killik Koyu’nun hemen yanında bulunan, yol güzergahı olarak aynı yoldan gelip, araçtan indikten sonra 5dk’lık yürüme mesafesinde bulunuyor. Koy oldukça küçük, 8-10 tane yazlık bulunuyor ve aralarındaki merdivenlerden inerek ulaşıyorsunuz. Günübirlik tur teknelerinin yanaştığı, kumsalının oldukça dar olduğu Küçük Zindancık Koyu‘nda özel bir işletme bulunmuyor giriş ücretsiz.

Hayıtlı Koyu
Diğer plajlara göre turkuaz görünümlü olmayan Hayıtlı Koyu‘nu gittiğim plajlar arasında üzülerek son sıraya koyuyorum. Ne olduğunu, nereden çıktığını anlayamadığımız bir suyun denize karışması açıkçası beni oldukça rahatsız etti. Plaj hafta sonu olmasından dolayı epeyce kalabalıktı. Özel işletme bulunmuyor, giriş ücretsiz.

Bademli Deniz Ilıcası
Hayıtlı Koyu’na doğru giderken of manzaraya bak ne kadar harika derken tesadüfen bulduğumuz bu plaj epeyce popülermiş. Sebebi ise küçük, derme çatma kükürtlü sıcak su havuzuna sahip olmasından dolayı. Gelenlerin bir kısmı bu havuzu kullanırken bir kısmı da berrak, turkuaz rengi denizi için buraya geliyor. Kükürtlü su varmış haydi gidelim demeden önce bir kez daha düşünün !! Böyle bir ortamda bu havuzu kullanmayı ne kadar isterseniz bilemiyorum o yüzden görmeniz için bir fotoğrafını bırakıyorum.

Günübirlik tur teknlerinin de uğrak yeri. Bademli deniz ılıcası büyük bir plaja sahip değil. Kumsalı da pek öyle kumsala benzemiyor. Minik patika yoldan inip, kıyıya eşyalarınızı bırakıp denize girmeniz gerekiyor. Çoook fazla deniz kestanesi var. Mutlaka ama mutlaka deniz ayakkabılarınızı yanınıza alın !! Zeytin ağaçları arasından, stabilize yoldan belli bir noktaya kadar aracınızla inip ardından yürümeniz gerekiyor. Kamp yapmak içinde ideal bir nokta yazının devamında Bademli Köyü konaklama bölümünde detayına ulaşabilirsiniz. Deniz ılıcasında herhangi bir tesis bulunmuyor. Giriş ücretsiz.

Fame Beach
Ücetli bir tesis olan bu plaj, masmavi denizi, tertemiz deniz suyu ile gelen herkesin gönlünde taht kuruyor. Ben öyle ücretli plaj severlerden değilimdir fakat burası son derece özenli bir işletme. Zeytin ağaçları arasından geçip, toprak bir yoldan ilerlediğinizde Fame Beach karşınıza çıkacak. Yolların bu kadar kötü olması belki de daha iyi, yoksa kısa sürede buraları tüketip bitirebiliriz.

Garip Adası
Adeta bir saklı cennet olan adaya ulaşım için Bademli Köyü’nün limanını kullanmanız gerekiyor. Adada herhangi bir işletme yok. Tekne ile bırakıp tekrar gelip alıyorlar. Bademli koyları yavaş yavaş keşfedilmeye başlanmış ve plajlarda oluşan kabalıktan biraz da olsa sakin, kafa dinlemelik bir yerlerde keyif yapıyım, şöyle turkuaz renginde pırıl pırıl denizde yüzeyüm derseniz aradığınız adres kesinlike Garip Adası. Bademli Köyü gezi rehberi yazımı okuduğunuza göre buralara doğru gelmeye istediğiniz var gibi. Hemen bir püf nokta veriyorum, adaya giderken yanınıza atıştırmalık bir şeyler, varsa güneşten korunmak için şemsiye ya da şapka mutlaka alın. Kalem Adası ve Garip Adası‘nın arasında kalan kısım Bademli Akvaryum Koyu olarak adlandırılmış ve günübirlik tur teknelerinin de uğrak yeri.

Kalem Adası
Mavi bayraklı plajı ile gelen misafirlerini ağırlayan Oliviera Resort otel tarafından ada kapatılmış durumda. Evet yanlış duymadınız ada tamamen otele ait. Adaya sadece günübirlik Oliviera Resort otelin plajını kullanmak ya da konaklama yapmak için geçiş yapabilirsiniz. Onun dışında adayı gezmeye gidemiyorsunuz otelin sınırları içinde olan alanı gezebiliyorsunuz. Günlük plaj kullanım bedeli 2020 yılı için kişi başı 300TL. Konaklama bedeli de bir hayli yüksek. Otel balayı çiftleri tarafından çokça tercih ediliyor. Aslında Maldivler’e kadar gitmeye ne gerek burası da Türkiye’nin Maldivleri diyip gidilebilir.
Bademli Köyü Konaklama
Bademli ve çevresinde kamp yapabilir, butik otel ya da pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Bir diğer seçenekte ev kiralamak. Ev kiralamayı düşünürseniz Airbnb kullanabilirsiniz.
Ev kiralamayı ya da otel odası rezerve edip konakalama yapmayı planlıyorsanız karşılıklı kredi kazanabiliriz. İlk defa Airbnb’ye kayıt olan ya da yeni bir e-mail adresi açarak tekrar Airbnb’ye kayıt yaparken bu linki kullanarak 150TL değerinde krediye sahip olabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular ya da link çalışmaz ise bana instagram’dan ulaşabilirsiniz. Süreli link olduğu için yeni link gönderimi yaparım 😉
Bademli Köyü’nde kamp yapmak isterseniz özel işletmeleri tercih edebilir ya da bizim gibi zeytin ağaçlarıyla kaplı bir tarlada, deniz kenarında kamp yapabilirsiniz. Tavsiye üzerinde Hayıtlı Koyu‘na gittik fakat çok kalabalık olması ve denize karışan pis sudan dolayı burayı tercih etmedik.

Yolda görüp, tepeden manzarasına bayıldığımız Bademli Deniz Ilıcası kamp kurmak için ideal. Bizim dışımızda iki adet daha çadır vardı. Bademli merkeze yaklaşık 15 dk’lık uzaklıkta. Ana yoldan çıkıp, oldukça bozuk stabilize bir yolda 5dk kadar ilerliyorsunuz. Yüksek bir aracınız varsa kamp yapacağınız noktaya kadar gidebilirsiniz ya da bizim gibi aracı park edip yürümelisiniz.

Giderek popüler hala gelen Bademli Köyü çevresindeki plajlara ilgi artıyor. Sizlere tavsiyem Eylül Ekim aylarında gitmeniz yönünde. Biz en cafcaflı zamanında hafta sonu kaçamağı için Temmuz ortasında gittik. Cumartesi de Pazar günü de erkenden uyanıp deniz keyfi yaptık. Aksi takdirde kalabalığın artması ve kumsalların geniş olmaması çekilmez bir hal alıyor.
Birde dile getirmeden Bademli Köyü gezi rehberi yazımı bitirmek istemediğim bir konu var!!! Plajların ve doğanın durumu içler acısı. O kadar güzel bir tabiat var, deniz var ama her yer çöp. Sizlerden bir ricam olacak. Bulunduğunuz yerlerden ayrılırken arkanızı temiz bırakmanız konusunda. Çöplerinizi mutlaka çöp konteynerine atın. Konteyner yoksa da yanınıza alın.

Macerlarıma ortak olmak için soyal medya hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz ! Sorularınız varsa da yorum bırakabilir ya da instagram’dan yazabilirsiniz. Gülümseyin Hayata 😉
Instagram: @gezginstar
Facebook : GezginStar
YouTube : gezginstar
Gökçeada Gezilecek Yerler yazımı okumak için klik klik !!!
Kekova Gezi Rehberi Tekne Turu ile Batık Şehri Keşfe yazımı okumak için klik klik !!!
İlk yorum yapan siz olun