Sofya gezi rehberi yazısı ile karşınızdayım. Herkes Doğu Ekspresi ile yolculuk yaparken biz de farklı bir deneyim yapalım dedik veeee Sofya Ekspresi ile Bulgaristan’nın başkenti Sofya’ya gitmeye karar verdik. Evet değişik bir deneyimdi tren yolculuğu daha önce çok kez uzun seyahatler yapsam da yataklı trende ilk kez seyahat ettim. Harika bir deneyimdi, konforlu, rahat ve güveli…
Sofya’ya nasıl gitmeye karar verdik derseniz ? Madem Schengen vizemiz var bende Christmas Pazar gezmek istiyorum haydi o zaman Sofya gezisi yapalım dedik ve düştük yollara. Araştırdığımız kadarıyla Sofya ucuzdu ve aynı zamanda da ulaşım kolaydı. Vitosha Dağı’na gelen kayak severlerin, kültür turuna gelen gezginlerin ya da Bulgar gece hayatının tadına bakıyım diyen bir çok kişiyi kendisine çekmeyi başarıyor. Senenin ışıltılı ayında gezilerinizi daha keyifli ve farklı kılmak için seyahat rotalarınızı Noel pazarları ile birleştirebilirsiniz.
Sofya Gezi Rehberi ile Sofya Ulaşım ?
Sofya’ya İstanbul’dan tren, otobüs ya da uçak ile rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Ülkeye giriş yapabilmek için, mutlaka Schengen vizesi ya da Bulgaristan vizenizin olması gerekli. Benim tercihim tren seyahati ile ulaşmak oldu. Rahat, konforlu ve keyifli bir yolculuktu.
Sofya Ulaşım Alternatifleri ve Sofya Ekspresi hakkında merak ettiklerinizi detaylıca anlattığım yazımı okumak için klik klik !!!
Schengen vizesi yazımı okumak için klik klik!!!
Şehir içi ulaşımda ise yürüyerek her bir noktaya ulaşabilirsiniz. Biz kış mevsiminde karda, yağmurda her yeri yürüyerek gezdiysek sizde yapabilirsiniz.
https://www.instagram.com/p/Bc1lIgeH7n5/?utm_source=ig_web_copy_link
Sofya Yeme İçme Rehberi
Bulgaristan bir çok devlete ev sahipliği yaptığı için kültürel olarak da oldukça zengin. Bu kültürlere ait yemekleri harmanlayıp, kendi kültürlerine ait yemekler ortaya çıkarmışlar.
Olmazsa olmaz yemekleri Meshana Skara ızgara et, soğuk yoğurt çorbası Tarator, ıspanaklı, peynirli, kabaklı börekleri Banichka, çoban salatasına benzer bir lezzet üzeri peynirli Shopska Salatası, menemeni andıran Mişmaş, kuru fasulyeden yapılan Bob Çorbası…
Popüler alkollü içeceklerinin ilk sırasını rakı alıyor ismi Rakiya ve bizimkinin aynısı. Bir diğeri ise Mastika olarak bilinen diğer rakı çeşidi. Sulandırılmadan küçük bardaklarda tüketiliyor.
Şarapları da bir o kadar lezzetli ve kaliteli. Bulgaristan üzüm yetiştiriciliğinde oldukça başarılı. Şarap severseniz almayı ihmal etmeyin.
Kendi ürettikleri bira markası olan Kamenitza ise oldukça popüler.
Sofya’da ne yenir ? Nerede yenir ?
Sorularının cevaplarını kendi deneyimlediğim restoranlar üzerinden Sofya gezi rehberi yazım ile sizlere detaylıca yazıyorum. Zamanınız olur ise hepsine de uğrayın.
Moma Restoran, yöresel tarzda dekore edilmiş iç mekana sahip restoran Vitosha Caddesi’ne oldukça yakın bir konumda. Yemekleri lezzetli, porsiyonları çok büyük değil. Ödeyeceğiniz bedel ise diğer sıradan mekanlara göre bir tık daha fazla.
Patisserie de Provence, küçük bir atıştımalık dükkanı. Tatlı, tuzlu her türlü hamur işini bulabileceğiniz küçük ama lezzetli bir mekan.
Boom Burgers, Canınız fast food isterse ama sıradan yerlerde değil daha kaliteli, lezzetli olsun derseniz işte tam adresi burası. Kocaman lezzetli burgerler yapıyorlar. Mekan da güzel dekore edilmiş, çalışanlarda oldukça ilgili. Fiyatlarda öyle uçuk kaçık değil. Favorim Boom Burger deneyin mutlaka.
Rooftop Bar/ Sense Hotel, aslında burası şehre tepeden bakmak için tercih ediliyor. Mutfağı da oldukça başarılı.
Sofya Gezilecek Yerler
Şehirde çoook fazla gezilecek görülecek nokta var o yüzden Sofya gezilecek yerler listenizi hazırlayın. Kaç günlük bir gezi planlamalıyım derseniz 2 gün yeterli yani bir haftasonu kaçamağı yapabilirsiniz.
Şehre girdiğinizde geniş caddeler, binaların tarzları ve raylı sistemin yaygın olması dikkatinizi çekecek bu da Sovyet etkisinden kalan değerli hediyerler bana göre.
Nereleri gezmeyliyim görmeliyim diye sorarsanız Sofya gezi rehberi yazım ile Sofya gezilecek yerler sıralamasını sizler için oluşturdum.
Aleksandr Nevski Katedrali
1912 senesinde tamamlanarak ibadete açılan katedral Osmanlı-Rus Savaş’ında hayatını kaybeden 200.000 Rus askerinin anısı için yapılmış. Dünyanın en büyük Ortadoks katedrallerinden birisi ve 10.000 kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Bu ihtişamlı ve gösterişli yapıyı görmeden Sofya’dan dönmemelisiniz.
St. George Rotunda Kilisesi
Romalılardan kaldığı düşünülen bu kilise şehri en eski yapılardan biri. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış.
St. Nikolas Rus Kilisesi
Oldukça zarif olan kilise 1914 yılında inşa edilmiş. Ana girişde yer alan mezar ve içerideki freskler oldukça dikkat ekici. Binan dışı da içerisi kadar ilgi çekiyor. Beyaz ve yeşil renklerin kullanılarak süslendiği kilisenin kubbesi ise altın kaplama.
Banya Başı Cami
Osmanlı döneminde yapılan 32 camiden ancak 5 tanesi günümüze kadar gelebilmiş. Bu camiler arasında sadece Banya Başı Cami’de ibadete izin verilmekte. Kentin merkezinde yer almakta ve Komünizmin çökmesinin ardından restore edilerek ibadete açılmış.
Boyana Kilisesi
Doğu Avrupa Orta Çağ dönemini yansıtan freskleri duvarlarında görebileceğiniz kilise 10.yy’da inşa edilmeye başlanmış ve 19.yy’ın ortasında tamamlanmış. Gezip görmek isterseniz Vitosha Dağı‘nın eteklerine çıkmanız gerekiyor. Bizim zamanımız yeterli olmadığı için gidememiştik.
Antika Pazarı
Sofya gezi rehberi yazımın favorilerden biri olan Antika Pazarı, Aleksandr Nevski Katedrali‘nin karşısında yer alan pazar haftanın her günü kuruluyor. Magnet, hediyelik eşya, dini objeler, paralar, madalyalar…. aklınıza gelmeyecek bir sürü şey satılıyor burada. Hava karlı ya da yağmurlu ise pek çok satıcı tezgahını açmıyor aklınızda bulunsun.
Antika Pazarı’nın bir köşesinde ise yağlı boya tabloların satıldığı bir pazar daha var. Kaçırmayın mutlaka uğrayın belki evinizin duvarını süsleyecek baktıkça da Sofya gezinizi hatırlatacak bir tablo alırsınız 😉 Sofya gezi rehberi yazımı okuyup yolunuz buraya düşerse bana bir foto gönderin çok mutlu olurum 🙂
Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu
1904 yılınd kurulmuş 1907 yılında ise kullanıma açılan tiyatro, 1923 senesinde yangına maruz kalmış ve II.Dünya Savaşı sırasında ise bombalardan etkilenerek hasar almış. Dış cephesi aslına uygun olarak inşa edilmiş ancak binanın içinde değişikliklere gidilmiş.
St. Sofya Heykeli
22 metre yüksekliğindeki heykel Georgi Chapkanov tarafından 2.000 yılında yapılmış. Aziz Nedelya Meydanı’nın köşesinde yer alıyor. Bilgeliğin sembolü baykuş sol elinde, diğer elinde ise başarı ve zafer sembolü olan defne tacı bulunuyor.
Ulusal Sanat Galerisi
50.000 esere ev sahipliği yapan müzede koleksiyonların neredeyse tamamı 19.yy ve 20.yy dönemlerine ait tablolardan oluşuyor.
Vitosha Caddesi
Araç trafiğine kapalı olan cadde bizim İstiklal Caddesi’ne benziyor ama ondan daha geniş ve daha bakımlı. Caddede yürüdüğünüz yol boyunca manzarınız da hep Vitosha Dağı var. Cadde de ismini buradan almış. Hediyelik eşya dükkanları, ünlü mağazalar, kafeler her şey var burada.
Sofya Merkez Çarşısı / Central Sofia Market Hall
Marie Louise Bulvarı’nda yer alan pazar yeri 1911 yılında açılmış. Sofya Merkez Çarşısı 3 katlı olarak inşa edilmiş ve çarşının içerisinde şarküteri, yemek, giyim, kuyum gibi pek çok dükkan bulunuyor. Hava yağışlıysa bu çarşı Sofya gezilecek yerler alternatiferinden birisi olabilir.
Vitosha Dağı
Pek çok turist tarafından kışın kayak yapmak için gelinen Vitosha Dağı bahar ve yaz aylarında ise doğa severler için yürüyüş parkuruna dönüşüyor. Teleferik ile dağa çıkabiliyorsunuz. Hafta sonu kaçamağı yapıp Sofya’ya geldiğimiz için zamanımız yetmedi dağa çıkmak için. Belki bir sonra ki geziye….
Sofya Şehir Manzarası
Manzaramızda Alexander Nevski Katedrali ve güneşin batışı var. Yavaş yavaş akşam oluyor ve bu kezde Sofya şehri ışıklı manzarası ile sizleri büyülüyor. Bir şarap açtırıp manzaraya karşı yudumlayın. İyi seyirler 😉
Sofya Noel Pazarı
Sofya’daki Ulusal Tiyatro bahçesine ” Weihnachtsmarkt Sofia ” isminde Noel Pazarı kuruluyor. Adından da anlaşıldığı gibi Almanca ve böyle olmasının sebebi sponsorunun Alman olmasından kaynaklanıyor ve Avrupa’daki birçok şehre kurulan Noel Pazarları bu isim ile anılıyor.
Aralık ayında hafta sonu kaçamağı için geldiğimiz şehirde Cumartesi gününü tüm gün güneşli geçirip, Pazar günü de kar yağması bizim için adeta bir hediye oldu. Noel pazarları için en keyif verici hava da sağlandığına göre bize de keyfini çıkarmak kaldı. Çok büyük bir pazar değil diğer Avrupa ülkelerindeki gezdiklerime göre. Ama olsun amaç o enerjiyi, o keyfi yaşamak yani serotonin hormonu tavan yapsın yeter bana 🙂
https://www.instagram.com/p/Bc_6VPMnX1M/?utm_source=ig_web_copy_link
Kocaman bir cam ağacı, süslü püslü ışıklı stantlar, insana sevgi enerjisi yükleyen Noel şarkıları, çocuklar için gösteriler daha ne olsun… Sofya gezi rehberi yazım ile belki sizde benim gibi hafta sonu kaçamağı yapıp, Noel zamanı yolunuzu buralara düşürsünüz..
Christmas Market gezerken aklıma gelen lezzet ” Churros ” yani İspanyol tatlısını burada da yemeden duramadım. Yağda kızartılan bir hamur tatlısı çikolata ile enfes bir lezzete dönüşüyor.
Sofya’da Nerede Konaklanır ?
Sofya konaklama açıcından herkesin isteğine yanıt veriyor. İster hostel, ister pansiyon, isterseniz de otel konaklaması için oldukça güzel seçenekler bulunuyor. booking.com ya da agoda üzerinden rezervasyon yapabilirsiniz.
Peki biz nerede konakladık ? Şehrin merkezinde, Vitosha Caddesine yürüme mesafesinde Rila Hotel Sofia‘da konaklamayı seçtik. Otel temiz ve konforluydu. Gecelik fiyatı double oda fiyatı 63USD, kahvaltı dahil değil.
Airbnb’den 130 TL kredi kazanmak için verdiğim referans kodu üzerinden yapacağınız ilk rezervasyonunuz ile ödül kredi kazanabilirsiniz.
Airbnb 130TL kredi kazanmak için klik klik!!!
Schengen vizeniz varsa hafta sonu nerelere gidiyim diye düşünüyorsanız Sofya en iyi alternatifler arasında sayılabilir. Sofya gezi rehberi yazım ve kendi gezi planınız hakkında sorularınızı yorum bırakabilir, maceralarıma ortak olmak için instagram ve facebook hesaplarıma takibe bekliyorum.
Gülümseyin Hayata 😉
Sofya Ulaşım Alternatifleri ve Sofya Ekspresi Deneyimim
[…] Sofya Gezi Rehberi ile 48 Saatte Şehri Adım Adım Keşfet […]
aras
merhaba çok güzl olmuş