Tiflis gezi rehberi yazım ile şehirde nereler görülmeli, konaklama için en iyi bölgeler nereler, nerede ne yenir ve ulaşım hakkında detaylıca bir yazı hazırladım sizlere. Şimdi biraz ben Tiflis’e neden gittim ? ve Tiflis nasıl bir yer sorularına cevap vererek başlıyorum yazıma.
Pasaportum yok ama yurtdışına çıkmak istiyorum diyorsanız işte size hafta sonu kaçamağı için bir ülke. Ben hafta sonu kaçamağı yapmayı pek sevenlerdenim. Pegasus Hava Yolları‘nın yaptığı kampanyalardan birinde indirimli aldığımız biletler ile haydi Tiflis’i keşfetmeye diyip düştük yollara. Diyorum size benim gezgin bir ruhum var gezmenin tadına baktım bir kere artık vazgeçemem…
Tiflis’e gitmeden önce öyle dolu dolu bir araştırma yapmamıştım. Şehri gezmeye başladığımızda kendi kendime söyleniyordum”yok canım burası yıkık dökük bir yer, aradığımız adresi bulamadık yanlış geldik ” algısını beyniniz size bir kaç kez yaşadıktan sonra “hımmm bir de şu binaya bakıyım, aaa şurada da değişik bir yapı varmış” derken kendinizi bulacağınız süprizlere dolu bir şehir. Aslında şehrin bir çok noktası bakımsız yanlış anlaşılmasın kirli ya da çöp yığınlarıyla kaplı demiyorum, binaların sıvalarının döküldüğünden, boylarının olmadığından ya da camlarının kırık olduğundan bahsediyorum… Anlam veremediğiniz bir kapıdan giriyorsunuz, kesin navigasyon yanlış yere yönlendiriyor derken bir meydana çıkıyorsunuz ve dünyanız değişiyor. Neyse anlat anlat bitmez Tiflis nasıl bir yer sorusunun cevabı. Sizi yoldan çıkartmak için ben bir ön giriş yaptım gerisi size kalmış 😉
Tiflis gezi rehberi yazım ile haşır neşirseniz belki de bu esrarengiz şehre gitmeye karar verme aşamasındasınız. O zaman bir kaç detay verip yazının asıl can alıcı noktalarına geçeceğm.
- Vize istemeyen bir ülkeden selamlar. Pasaportla ya da çipli kimlik ile giriş-çıkış yapılabiliyor.
- Mevsim olarak ben kış döneminde gittim biraz totom dondu. İlkbahar-Sonbahar dönemleri daha iyi bir tercih olabilir.
- Gezeyim, yiyip, içeyim ama çok para harcamıyım diyorsanız Gürcistan Larisi tam sizlere göre cep yakmıyor.
Tiflis’e Ulaşım
Tiflis’e nasıl gidilir ? sorusunun iki cevabı var. Hava yolu ya da kara yolu ile ulaşım sağlamak. Kara yolu ile gidecek olursanız Sarp sınır kapısından geçmelisiniz. Araç ile yurt dışına çıkmak gibi bir niyetiniz varsa bir takım prosedürlerin olduğunu unutmayın. Otobüs ile Tiflis’e ulaşmak isterseniz o da başka bir seçenek olur. Fakat zaman ve konfor açısından uçak bunların için de en iyi tercih olur.
Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
Otobüs
Şehir merkezine ulaşım için ekonomik bir seçenek kullanayım derseniz 24 saat boyunca çalışan 37 numaralı otobüsü tercih edebilirsiniz. Ücreti tek yön 0,50 GEL (Gürcistan Larisi) ve biletinizi otobüs şoföründen alıyorsunuz. Daha çok detay isterseniz link bırakıyorum.
Havaalanı – Şehir Merekzi Otobüs Bilgileri
Taksi
Şehir merkezine ulaşımın bir diğer yolu ise taksi kullanmak. Aman dikkat Tiflis gezi rehberi ile GezginStar’ın tavsiyelerini dikkate alın ve havaalanından çıktığınız anda taksiciler sizi avlamaya çalışacak hiç birine güvenmeyin. Yüksek fiyat söylüyorlar, pazarlık yapmaya çalışıyorlar gibi gibi… Taksi kullanmak için Bolt ya da Yandex Taxi uygulamalarını telefonunuza yükleyin. UBER mantığında çalışıyorlar. Güvenilir ve konforlu. İster nakir, isterseniz de kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Havaalanı- şehir merkezi ulaşım ücreti ortalama 20-25 GEL.
Tren
Tren ile ulaşım da başka bir seçenek olabilir. 40dk şehir merkezine ulaşım sağlanabiliyor. Detaylara ulaşmak için link bırakıyorum.
Havaalanı-Şehir Merkezi Tren Bilgileri
Şehir içi Ulaşım
Adım adım şehri keşfetmek, her bir noktasını görmek ve şehri yaşamak bir gezi sırasında benim en çok keyif aldığım durum. Toplu taşımayı zamanım yoksa ya da gideceğim yer uzak ise ancak o zaman devreye alıyorum. Tiflis’de yürüyerek şehri keşfedebileceğiniz yerlerden biri. Yukarıda da yazdığım gibi, hiç ummadığınız yerlerde farklı süprizlerle karşılaşıyorsunuz.
Bolt ya da Yandex Taxi ‘yi kullanarak şehir içi ulaşımınızı sağlamak da başka bir alternatif olabilir.
Bu arada mutlaka 1 kez demiyorum en az 2 kez Tiflis metrosunu kullanın. 1966 yılında Sovyetler Birliği tarafından hizmete açılmış 2 farklı hat üzerinde çalışan, oldukça derin ve aynı zaman da istasyonlardaki ambiyans oldukça etkileyici. Duvarlarda işlemeler, altın renginde yazılmış istasyon isimleri insan gözünü alamıyor. Rustaveli ve Marjanishvili metro duraklarına mutlaka uğrayın.
Metro ücretleri ise, standart tarifesi tek yön 0,50 GEL gittiğiniz yere göre de değişebiliyor. 2 Lari karşılığında”Metromoney Card” alarak indirimlerden yararlanabilirsiniz. Ödediğiniz 2 Lari’yi geri almak isterseniz de kart iade etmeniz gerekiyor. Tiflis gezi rehberi yazım ile sizler için aşağıya link bırakıyorum ulaşım hakkındaki detaylara ulaşabilirsiniz.
Metromoney Card & Standart Tarife
Tiflis Gezilecek Yerler
Old Tbilisi / Eski Tiflis
Şehrin ruhunu yaşamak için turunuza başlamız gereken belki de ilk durak burası. Eski Tiflis daha çok turistik bir bölge. Sanırım İstanbul’un tarihi ve turistik noktası olan Sultanahmet’e benziyor. Ahşap balkonlu evleri, dar sokakları, kafeleri, barları, lokal restoranları ile modern ve eski mimarinin buluştuğu Old Tbilisi mutlaka keşfedin. Zaten ister istemez buraya yolunuz düşecek çünkü görülmesi gereken noktaların bazıları burada.
Narikala Kalesi
Old Tbilisi bölgesinde yer alan kale 4.yy kalma. Şehre tepeden bir bakıyım derseniz ya da günü burada batırıyım derseniz görülmeye değer. Kaleye çıkmak için teleferik kullanın dönüşte ise yürüyerek inin çünkü Tiflis’in sokaklarını keşfetme zamanı. Eğer ki Metromoney Card aldıysanız (yukarıda anlatmıştım) teleferiği bu kart ile kullanabiliyorsunuz.
Kartlis Deda /Gürcü Ana
Tiflis’inde sembolü olan heykelin bir elinde şarap diğerinde kılıç bulunuyor. Dostluk ile gelenlere şarap ikramı, düşmalıkla gelenlere kılıcını gösteriyor şeklinde yorumlanabilir. Heykeli Narikala Kalesi’nin bulunduğu noktaya çok yakın, kaleye çıkarsanız burayada uğrayın.
St.Nicholas Kilisesi
Narika Kalesi’ne kadar gelmişken 13.yy inşa edilmiş kiliseye uğrayabilirsiniz. Kilise çıkan bir yangında hasar görüp kullanılmaz hale gelmiş ve 1990 yılında restore edilerek tekrar kapılarını ziyaretçilerine açmış.
Sülfür Hamamları ( Abanotubani )
Kokuyu metrelerce öteden alabilirsiniz 🙂 Çok yoruldum bir hamam keyfi yapayım derseniz bir uğrayın derim ama buranın asıl esprisi yere yakın olarak inşa edilmiş bordo renkli hamam kubbeleri. Arada başınızı kaldırıp sağa sola bakının çünkü cumbalı evler burada yer alıyor.
Leghvtakhevi Şelalesi
Sülfür hamamının olduğu noktaya çok yakın bir konumu var. Öyle aman aman bir şelale beklemeyin eee hamama geldiyseniz uğrayıp bir bakıverin buraya da. Kış sezonunda buz tutuyor bilginize 😉
Rustaveli Bulvarı
Gürcülerin ünlü şairi Şota Rustaveli’den adını alan cadde 1,5km uzunluğunda. Mağazaların, kafelerin, restoranların olduğu şehrin en canlı noktalarından. Cadde üzerinde görebileceğiniz noktalar, Opera Binası, Parlemento Binası, Ulusal Galeri, Kaşveti Kilisesi. Bu arada caddenin sonu Özgürlük Meydanı’na ulaşıyor aklınızda olsun.
Özgürlük Meydanı
Gürcistan halkının bağımsızlıklarını kutladığı meydan burası. Sovyetler Birliği’nin egemen olduğu dönemlerde Lenin Meydanı ve Beria Meydanı olarak anılmış. Gürcistan’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından buranın ismi Özgürlük Meydanı olarak değiştirilmiş.
Marjanishvili Caddesi
Sovyet döneminde daha çok fabrikaların bulunduğu bir bölgeymiş burası. Şimdilerde ise sokaktaki binaların yeniden boyanması ama boyanırken de daha sanatsal çalışmalar yapılıp, farklı renklere boyanması ile cadde ün kazanmış.
Rezo Gabriadze Tiyatrosu
Burası oldukça ilginç bir nokta. Kukla gösterilerine ev sahipliği yapan bu tiyatroyu özel kılan durum binaın yanı başında yükselen yamuk yumuk saat kulesi. Her saat başı minik bir melek zili çalmak için dışarı çıkıyor. Gösteriyi izlemek istersiniz geliş saatinizi ona göre ayarlayın. Daha uzun bir kukla gösterisi izlemek için ise ya öğlen saat 12:00’yi ya da akşam saat 19:00’u tercih edebilirsiniz. Ben öğlen 12:00’dekini izlemiştim. Tiflis gezi rehberi yazımda özellikle buraya yer verdim bence görülmeye değer.
Başkanlık Sarayı
Kura Nehrini ve şehri görecek şekilde konumlandırılmış sarayın yumurta şeklindeki kubbesi dikkatinizi çekebilir. İtalyan bir mimarın eseri. Günümüzde saray sadece törenlerde kullanılıyormuş.
Mtatsminda Tepesi
Bir çok kişi şehrin panoramik manzarasını görmek için çıksa da, hazırlanın Mtatsminda Tepesi size beklentinizden daha fazlasını sunacak. Sadece çocukların değil yetişkinlerinde ilgisini çeken bu tepede kocaman bir park, eğlence mekanları, restoranlar, su kaydırağı, roller coaster ve dönme dolap bulunuyor. Biz soğuk falan demedik gittik ve çok eğlendik sizde uğrayın. Tepeye çıkmak için füniküleri kullanın.
Dry Bridge Market / Kuru Köprü Pazarı (Bit Pazarı)
İkinci el eşyaların satıldığı pazarları gezmeyi ben pek severim. Gezilere çıkmadan önce de mutlaka bir göz atarım şehirde pazar kuruluyor mu ? ya da nereye kuruluyor ? Hangi günler açık gibi gibi… İşte burası da Tiflis’in bir pazarı. Sovyet dönemine ait madalyalar, antika çiniler, bayraklar, kıyafetler, gaz maskeleri, resimler, saatler, el işi göz nuru Gürcü halkın yaptığı ürünler yani saymakla bitmez buradaki ürünler. Meraklısıysanız bir gidin görün. Haftanın her günü 10:00 17:00 saatleri arasında kuruluyor. Pazarlık yapmayı unutmayın. Hava çok soğuk ise karlı ya da yağmurlu ise pazar kurulmuyor. Tiflis gezi rehberi listenze mutlaka ekleyin.
Dedaena Park ve Bit Pazarı
İnsanların doğayla iç içe olduğu, arkadaşlarıyla buluşup eğlendiği kiminin de spor yaptığı bir park burası. Her Pazar burada da bir bit pazarı kuruluyor. Kıyafetler, çantalar, tablolar, şapkalar, sabunlar, el işi ürünleri buradaki pazarda da satıyorlar.
Bridge of Peace / Barış Köprüsü
İlk gördüğünüzde pek bir anlam veremediğiniz, Tiflis’e gitmeden araştırma yaparken okuduğum görülsede olur görülmese de dediğim köprü ile aniden karşılaştım. Sadece yayaların kullandığı, Kura Nehri üzerine inşa edilmiş köprü 2010 yılında kullanılmaya başlanmış.
Sameba Katedrali
Tiflis’e geldiyseniz bu kiliseyi es geçip dönmeniz asla ve kattiyen olamaz. Gürcistan’ın en büyük kilisesi burası, 2004 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmış ve yapımı tam 10 yıl sürmüş. Şimdi bana demeyin tarihi bir kilise değil ne işim var benim burada diye. Aynı anda 15.000 kişi ibadet edebiliyor, kubbesi altın kaplama ve Tiflis’in bir çok noktasından görülecek şekilde yapılmış. Gidin görün hatta GezginStar geldim bak bu da senin Tiflis gezi rehberi yazın için bir foto, diyip bana gönderirseniz sevinirim 😉
Tiflis Botanik Bahçesi
Tiflis’e gelmişim zamanım da bol şöyle bir yürüyüşe çıkıyım derseniz uğrayın derim. 1845 yılında yapılmış, girişin ücretsiz olduğu ve bitki çeşidi açısından da oldukça bonkör olan botanik bahçesinde keyifli yürüyüşler diliyorum.
Fabrika Tbilisi
Başlığı Fabrika diye yazsam daaaa o defter çoktan kapamış ve artık burası bir hostel hatta bir kompleks olarak işletiliyor. Sovyet Birliği zamanında dikiş fabrikası olarak kullanışmış Günümüzde ise, kafeler, barlar, restoranlar, hostel ve simgelerinden biri olan vosvos ile gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. Hostel’de kalmasanız da gidip bir şeyler içip yiyebilir ve etrafı gezebilirsiniz 😉
Gallery 27
Vitray camlar eşliğinde şöyle güzel fotolar çekineyim derseniz sizi buraya alayım. Tasarım bir mağazada Gürcü halkın yaptığı el işi hediyelik eşyalar, masa örtüleri, eşarplar, kilimler… satılıyor. Tiflis gezi rehberi tavsiyesi bir göz atın derim.
Tiflis Gezi Rehberi ile Tiflis’te Nerede Kalınır ?
Tarihin derinlikerine yakın olayım derseniz Eski Tiflis, yok ben daha popüler bir yerde olayım derseniz Rustaveli, lüks olsun üç kuruş fazla veriyim derseniz de Vake semtine alayım sizi.
Peki biz nerede kaldık ? Rustaveli Metro istasyonun yakın bir otelde konaklama yaptık. Otelin adı Biblioteka Hotel Rustaveli. Temiz ve konforlu bir oteldi. Güncel fiyatı 2019 1 gece 2 kişi için 27 €.
Tiflis’te Ne Yenir ? Nerede Yenir ?
Gürcistan mutfağı bol kalorili baştan söyleyeyim. Artık kilo mu verip gelirsiniz, yoksa aman yemeğe geldim ben bu dünyaya mı derseniz bilemiyorum…
Bence tadılması gereken en popüler yiyecekleri Khachupuri ve Khinkali.
Khachupur, biraz açalım çünkü çeşidi bol. Peynirli pide ya da pizza gibi düşünebilirsiniz. Ama Acharuli/Adjaruli Khachapuri en lezzetlisi. Bizdeki Trabzon yağlıya benziyor. Peynirli pide üzerine bir göz yumurta kırıyorlar birazda tereyağ ohh missss. Anlatırken bile insanın canı çekiyor, afiyet olsun.
Khinkali, Gürcü mantısı şimdi mantı deyince aklınıza bizim küçük mantılar gelmesin. Bunlar oldukça büyük, hatta elinize alıp yiyebileceğiniz kadar büyüler. Evet zaten bu mantıda elle yeniliyor. İçinde suyu var onu içiyorsunuz, aklınızda olsun mantının tuttuğunuz kısmı yenilmiyor onu isterseniz kızartyorlar ve çıtır çıtır yiyorsunuz .
Şarap içmek ve leziz yemekler için, Schuchmann Wine Bar & Restaurant tercih ettik. Her şey tek kelimeyle mükemmeldi.
Gürcü yemeklerinin tadına bakıp aynı zamanda kurma şarap içebileceğiniz Ezo Restoran ise benden tam puan aldı.
Kukla gösterilerinin yapıldığı Rezo Gabriadze Tiyatrosu’nun hemen yanındaki Gabriadze Cafe‘ye ise bir şeyler içmek uğrayabilirsiniz iç dekorasyonu görülmeye değer.
Tiran Gezi Rehberi Vizesiz ve Ucuza 48 Saatte Şehri Keşfet !
Bir kış gününde hafta sonu tatili için kaçtığımız Tiflis beklentilerimizin de üzerinde çıkıp bizden tam not almayı başardı. Vizesiz oluşu ve ekonomik olarak cep yakmayışı ile olay bir bilete bakar diyorum. Tiflis gezi rehberi yazım ile ilgili sorularınızı yorum bırakabilir ve maceralarıma ortak olmak için beni instagram ve facebook hesaplarımdan takibe bekliyorum. Gülümseyin Hayata 😉 Otantik bir restoranda şarağ şişesi ve kadeh ile çekilmiş bir görüntü.