Tiran gezi rehberi ile siz gezginlere kültür turizmini severlerin çokça tercih ettikleri bir rotayı anlatacağım. Haritaya baktığınızda küçük bir ülke nasıl bu kadar tarih barındırıyor diyebilirsiniz. Tarih boyunca ülke Roma ve Osmanlı İmparatorluğu kontrolü altında, daha sonra İtalya ve Almanya himayesinde kalmış. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ise Enver Hoca ile Emek Partisi önderliğinde Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti olarak devam etmiştir. Yaklaşık 50 yıl kendini dış dünyaya kapatarak izole bir dönem geçiren, dünyada olup biten gelişmelerden doğru düzgün haber alamayan ülke, 1985 yılında Arnavutluk Halk Cumhuriyeti Lideri komünist siyasetçi Enver Hoca’nın ölümü ile yavaş yavaş değişmeye başlamış ve 1991 yılında sosyalist yönetim sona erip,çok partili yönetime geçmiş. Böylece Arnavutluk Cumhuriyeti kurulmuş.
Tiran’a Nasıl Ulaşırım ?
İstanbul’dan Tiran Nene Tereza Havalimanı‘na 1 saat 45 dk’lık yolculuk ile ulaşabiliyorsunuz. Havalimanından şehir merkezine gitmenin en ekonomik yolu Rinas Express ismindeki otobüsü kullanmak. İsterseniz taksi de kullanabilirsiniz fakat havalimanı şehir merkezine uzak aklınızda bulunsun. Bir diğer alternatif ise araç kiralamak. Eğer Tiran dışında başka yerlere de gideceğim, uzun kalacağım diyorsanız araba kiralamak en güzeli.
Şehir merkezine ulaştığınızda kendinizi 90’lı yıllarda gibi hissedebilirsiniz. Binaların döküldüğünü, yolların bozuk olduğunu, arabaların, otobüslerin eski olduğunu ve trafiğin çok da düzenli olmadığını hemen fark edeceksiniz. Eski Türkiye havasındaki Arnavutluk’un başkenti Tiran‘a hoş geldiniz 🙂
Fakat bu kadar gri binaların olduğu, renksiz, tek tip sokakların, caddelerin olduğu şehre bir şans verip, Tiran gezi rehberi yazım ile adım adım her yeri keşfetmeye başlamalısınız.
Tiran Gezilecek Yerler
Opera Binası
1953 yılında yapılan bina bir çok kültürel etkinliğe sahne oluyor. Skanderberg’de (İskender Bey Meydanı) yer alıyor.
Ulusal Müze
Farklı yönetim şekillerini ve kültürleri görmüş bir ülkeyi tanımak için ülkenin tarihine bir göz atabileceğiniz bir müze.
İskenber Bey Heykeli
Arnavut halkını bir bütün olarak tutan ve ulusal kahraman olarak bilinen kişidir. Komünist dönemde de heykel burada hep durmuş. 2.Murad döneminde Edirne’de eğitim almış,bazı seferlere katılmış ve daha sonra da kaçıp Osmanlı’ya karşı savaşmıştır.
Edhem Bey Camii
1821 yılında tek kubbeli ve kare şekilde yapılmış,1966’da müzeye dönüştürülmüş bir cami, 1990 yılında tekrar ibadete açılmıştır. İçerisindeki süslemelerden dolayı ülkenin en güzel camisi olarak adlandırılır.
Saat Kulesi
1822 yılında yapılmış ve Tiran‘ın en yüksek yapılarından biridir.Şehre yukarıdan bir bakış atabilir, güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
Ulusal Şehitler Bulvarı
İtalyan bir mimar tarafından yapılmış ve şehrin gözde bulvarlarından biridir. Etrafında üniversite, bankalar ve yönetim binaları yer almaktadır.
Pramida
Enver Hoca’nın kızı tarafından 1987 yılında babasının hayatını anlatan müze olarak tasarlanan bina, bir süre kullanılmış,rejim değiştikten sonra 2001 yılına kadar da atıl olarak kalmıştır. 2001 yılında Arnavutluk TV kanalının yayın merkezi olmuş fakat tekrar boşaltılmıştır. Şimdilerde ise kay kay yapan gençlerin, üzerine tırmananların olduğu amaçsız bir bina. Grafitileri ve tepesinden şehir manzarası görülmeye değer.
Barış Çanı
1990 yılında yaşanan çatışmalardan kalan mermilerin eritilerek tasarlandığı bir anıt. Pramida yapısının içindeki parkta yer alıyor.
Blloku Bölgesi
Tiran gezi rehberi listemi oluşturuken en çok merak ettiğim noktalardan birisi de buraydı. Şehrinin en gözde bölgesi burası. Eskilerde komünist yöneticiler ya da aileleri tarafından kullanılan bir bölge imiş. Şimdilerde ise lüks restoranlara,gece klüplerine, kafelere, barlara, alışveriş mekanlarına ev sahipliği yapan, gençlerin ve gelen turistlerin barlar önünde kuyruk oluşturduğu popüler bir semt konumunda.
Taiwan
Rinia Park’ı içerinde yer alan, kafelerin,restoranların,pastanelerin ve bowling salonun olduğu bu yapı, aynı zamanda Tiranlıların buluşma noktasıdır.
Rinia Parkı
30 hektarlık bir alana kurulu,şehir merkezinde yer alan,çok büyük olmasa da biraz yürüyüş yapıp,dinlenmek için ideal.Ayrıca 14 Mart tarihinde yaza merhaba festivali ile bir çok etkinlik yapılıyor.
National Park ve Artifical Gölü
Kocaman bir park içerisinde yapay bir göl bulunuyor. Koşanlar ,yürüyenler, parkın keyfini çıkaranlar herkes burada. Ayrıca ara sıra çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Tiran gezi rehberi yazıma özellikle burayı ekledim benim gibi doğa ve spor severlerin de aklının burada kalacağını düşünüyorum.
Petrela Kalesi
Bizans İmparatoru Justinian tarafından kayalık bir tepe üzerine yaptırılan,Tiran merkeze 15 km uzaklıkta bulunan bu kaleden şehir manzarası izleyebilirsiniz. Ayrıca kalenin içerisinde bir de restoran var, akşamüstü bir şeyler içip, şehri seyretmek için keyifli bir alternatif. Bol vakti olanlar için gidilesi bir yer 🙂
Dajti Dağı
1966 yılında Milli Park olarak kabul edilmiş. 1600 metre yüksekliğindeki dağa, yerel halk ve turistler büyük ilgi gösteriyor. Tiran gezi rehberi listelerinin olmazsa olmaz noktalarndan biri. Kanyonlar, mağaralar, göller ve bir de şelale bulunuyor. Yürüyüş yapıp doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Yemek yiyip bir şey içebileceğiniz restoran da bulunuyor.
Ulaşım için ise Tiran şehir merkezinden bineceğiniz bir halk otobüsü ile dağa en yakın noktaya kadar geliyorsunuz ve oradan da teleferik ile zirveye ulaşıyorsunuz. Merkezden bineceğiniz otobüs hatlarının isimleri Qender (Center) – Porcelan ya da Kombinat – Kinostudio.
Nerede Ne Yenir ? Ne İçilir ?
Yeme içme konusunda Arnavut mutfağı zaten ün yapmış durumda. Restoranlar öyle pahalı da değil, yiyin için keyfinize bakın.
Blloku sokağı var ki gündüzü ayrı keyifli, gecesi ayrı.. muhteşem eğlenceli bir yer. Eskilerde komünist partiye üye olanların yaşadığı, şimdilerde ise binaların renklenip, adım başı butik kafe,bar ve restoranların açılmasıyla Tiran’ın ün yapmış bir bölgesi. Çok da zengin bir ülke olmayan Arnavutluk Tiran için kafelerden taşan insanları, barların önünde oluşan kocaman kuyrukları, dar sokaklarda trafiği tıkayan lüks arabaları görünce, vay bee para geliyor demek bir yerlerden diye düşünmeden edemiyorsunuz. Mutlaka gidip, sokaklarında kaybolun hoşunuza gidecek o kadar güzel kafeler, restoranlar ve pastanelerle karşılaşacaksınız ki sanki Tiran’da değilmişsiniz hissi yaratacak.
Arnavutluk’a gelmeden önce Tiran’da nerede yemek yenir diye araştırmalara koyulduk ve bulduklarımız arasından 2 adet restoranı seçtik.Era Restoran 2 ve Petrela Kalesi‘ndeki restoran.
Era Restaurant & Pizzeria
Masalarında internete bağlanma muhabbet et diye kocaman bir yazıyla karşılaştığım ve oldukça da hoşuma giden bir restoran. İki adet şubesi var. Tercihim Era Resotran 2, Arnavut yemeklerini tada bileceğiniz aynı zamanda İtalyan yemeklerinde de başarılı bir mekan. Hafta sonu özellikle lokal halkın tercih ettiği muhabbet edip ve keyifli vakit geçirme adresi burası. Arnavut ve İtalyan yemeklerine ait 2 farklı menü sunuyorlar. İtalyan yemekleri bir tık daha pahalı, Arnavutluk’a gelmişiz ne gerek var İtalyan yemekleri denemeye diyoruz Tiran gezi rehberi yazımın favori restoranı burası. Şimdiye kadar 3 kez Tiran’a gittim ve her defasında da burada yemek yedim. Sizlerede afiyet olsun 😉
Petrela Kalesi Restaurant (Kalaja e Petreles)
Doğası ve eşsiz manzarası ile günümüzde turistleri buraya çekmeye başaran kalenin içinde bir de restoran kafe tarzında bir mekan bulunuyor. Biraz kaleyi ve etrafı gezdikten sonra, restorana oturduk fakat garsonun İngilizce bilmemesinden dolayı tam olarak anlaşamadığımız için şansımızı zorlamadan iki farklı tavuk ,salata ve bira sipariş ettik.
Biralar, salata ve ilk tavuk geldi ama diğer tavuk yemeği bir türlü gelmedi…ve geldiğinde anladık ki yapılıp gelmesi öyle kolay bir yemek değilmiş. Kocaman tüm bir köy tavuğu ve içi pilav dolu. Pilav tatsız lapa ,tavuk o kadar kuru ki, lezzetsiz.. neyse dedik artık bu yemek de yenecek. Biraz ucundan kıyısından atıştırıp, manzaranın keyfini çıkartırken akşam oldu zaten. Neyse olur da buraya gelirseniz siparişinizi verirken 2-3 kez teyit edip,emin olun verdiğiniz yemeğin ne olduğundan.Bizim için keyifli bir anı olarak kaldı… Nerede yemek yenir sorusunun ikinci cevabı olarak burayı hiç tavsiye etmiyorum yemek için, ama güzel manzara ve bir şeyler içmek için gidebilirsiniz.
Cioccolati İtaliani
Cioccolati İtaliani, enfes bir dondurma dükkanı. O kadar çok seçenek var ki, hem dondurma olarak, hem sos olarak, hem de üzerine konulan süsler olarak yok yok.. offff muhteşemdi. Gerçi her yerde dondurma dükkanları var ve çok ucuzlar sürekli dondurma yiyerek gezebilirsiniz kendinizi frenleyin.
Bardh & Zi Cafe
Blloku bölgesinde bir şeyler atıştırıp, kahve içebileceğiniz mekanlardan birisi. Ben oldukça beğendim çok keyifli bir yer.
Tiran Gezi Rehberi Konaklama Önerileri
Konaklama tercihinizi merkeze yakın tercih etmelisiniz. Oda kiralayabilir,otel ya da hostellerde kalabilirsiniz. Bütçe dostu ve iyi puan almış bir çok seçenek var. Blloku bölgesi tercihiniz olabilir. Hotel Antigone ve Hotel Hermez Tirana bizim kaldığımız oteller. İkisinden de memnun ayrıldık.
Booking.com ve Airbnb siteleri üzerinden yapacağınız rezervasyonlarınız da kullanmak üzere indirim veriyorum.
15 USD Booking.com iade kazanabilirsiniz. Yani siz rezervasyonu benim referans kodum ile gerçekleştirin ve karşılıklı olarak kazanalım.
130 TL kredi kazanmak için ise verdiğim Airbnb referans kodu üzerinden yapacağınız ilk rezervasyonu yapın ve ödül kredi kazanın.
Vlore Gezi Rehberi – Arnavutluk’ta Vizesiz Ucuza Deniz Tatili klik klik!!!
Turizmin yeni gelişmeye başladığı Arnavutluk, uygun fiyatlı tatil arayanlar için çok güzel bir seçenek. Komünizmin şehre nasıl yansıdığını görebileceğiniz, döküntü evlerin ve sokakların arasında kaybolup, hiç beklemediğiniz bir anda harika mekanlar ile karşılaşabileceğiniz Tiran şehri benim için güzel anılarla dolu. Üç kez seyahat ettiğim bu ülke için gel de yaşa deseler onu da yapabilirim. Siz neler hissedeceksiniz, beğenecek misiniz yoksa eh işte mi diyeceksiniz merak ediyorum, Tiran gezi rehberi yazım eşliğinde yolunuzu bir an önce Arnavutluk’a düşürüp keşfetmeye başlamanız dileğiyle. Maceralarıma ortak olmak için Instagram ve Facebook üzerinden takibe bekliyorum. Gülümseyin Hayata 😉
[…] Tiran Gezi Rehberi Vizesiz ve Ucuza 48 Saatte Şehri Keşfet ! […]